Kínában már minden második felnőtt túlsúlyosnak számít

életmód
2020 december 24., 08:25

A kínai egészségügyi hatóság szerdán közölt jelentése szerint az országban már a felnőtt lakosság fele (50,7 százalék) túlsúlyosnak számít. Ez azt jelenti, hogy ma már több mint félmilliárd elhízott ember él Kínában, ami több, mint az Egyesült Államok teljes népessége. (Egyébként az Egyesült Államokban pár éve a felnőttek 71,6 százaléka számított túlsólyosnak.)

Az elhízási mutatók az elmúlt két évtizedben gyakorlatilag megduplázódtak Kínában: 2002-ben még csak a lakosság 29,9 százaléka számított túlsúlyosnak, 2012-re ez az arány már 42 százalékra nőtt. Li Bin az egészségügyi hatóság vezetője azt mondta, hogy az elhízás egyaránt jellemző a városi és a vidéki környékekre is, valamint minden korcsoportban növekszik a gyakorisága.

A jelenség nagyrészt azokra az étkezési szokásokra vezethető vissza, amelyek az ország gyors gazdasági növekedése hozott magával az elmúlt évtizedekben. Hiszen az 50-es, 60-as években még körülbelül 45 millióan haltak éhen Kínában, és még a 90-es évek végén is csak a kormány által kiállított ételjegyre lejhetett rizst, olajat, tojást és húst kapni. (CNN)