Bolsonaro minisztereivel készül ejtőernyős ugrásra

idióta rekordok
2020 december 25., 04:46

Jair Bolsonaro brazil elnök néhány miniszterével közösen készül ejtőernyős ugrásra. Ezt a katonai múltjára büszke, 65 éves populista politikus a Facebook-oldalán jelentette be.

Jair Bolsonaro  egy turisztikai eseményen 2020. november 17-én.
photo_camera Jair Bolsonaro egy turisztikai eseményen 2020. november 17-én. Fotó: Evaristo Sa/AFP

„Januárra-február elejére ejtőernyős ugrást tervezünk itt, Brazíliavárosban. Szeretném felidézni boldog szolgálati éveimet a deszantosoknál” - közölte Bolsonaro.
Hozzátette, hogy meghívta az eseményre kabinetje katonaviselt tagjait. Ezzel összefüggésben többek között Fernando Azevedo e Silva védelmi minisztert, Eduardo Pazuello egészségügyi tárcavezetőt, valamint kabinetfőnökét, Luiz Eduardo Ramost említette.
Azt mondta, a parancsnoki szellemet erősítő közös ugrást egy munkaszüneti napra tervezik, hogy senkinek se kelljen elszakadnia hivatali kötelességeitől. Hozzáfűzte, hogy a brazil Embraer cég gyártotta KC-390-es katonai szállítógép fedélzetéről terveznek ugrani.
Bolsonaro, aki 1977-ben diplomázott Agulhas Negras katonai akadémiáján, a hadsereg tüzérségi, illetve ejtőernyős-alakulatainál teljesített szolgálatot. Századosi rangban szerelt le 1988-ban.

Az elnök szenteste elítélt rendőröket és katonákat részesített kegyelemben, akik szolgálatteljesítés közben "nem szándékosan" követtek el bűncselekményeket.

Az erről szóló elnöki rendeletet csütörtök este hozták nyilvánosságra a brazil közlöny különkiadásában. A G1 helyi hírportál szerint a rendeletnek nincs automatikus hatálya, hanem minden esetben a kegyelemre jogosult elítéltek jogi képviselőinek kell az ügyészséghez fordulniuk.
Bolsonaro tavaly hasonló rendeletet írt alá. A katonából lett politikus többször is hangoztatta, hogy nem szabad nyomozást indítani olyan rendőrökkel szemben, akik szolgálatteljesítés közben megölnek egy gyanúsítottat, hanem sokkal inkább ki kellene őket tüntetni ezért.
A brazil biztonsági erők hírhedtek erőszakos fellépésükről. A rendőrség állig felfegyverzett különleges egységeinek és a drogkartelleknek az összecsapásaiban a szegénynegyedekben gyakran vétlen emberek is a kereszttűzbe kerülnek. Az idei esztendő első félévében a G1 összesítése szerint 3148 ember életét oltották ki a brazil biztonsági erők.

(MTI/TASZSZ)