TV Fazék: Zalatnay Sarolta 1983-ban olyan lasagnét sütött, hogy leesel a székről

gasztronómia
2020 december 25., 05:35

Karácsonykor az egyik legjobb dolog a gigakajakóma közepén lefeküdni a kanapéra, és a féktelen zabálást főzős műsorok nézésére cserélni.

A főzős műsorok bámulásánál pedig csak egy jobb dolog létezik; a pocsék főzős műsorok bámulása, azon belül is a régi, magyar főzős műsorok bámulása. A műfaj legjobbja egyértelműen Molnár Margit sorozata a nyolcvanas évek elejéről, a Főzőcske - TV Fazék, amit nem szabad összekeverni a Főzőcske, de okosan című sorozatával, ami a hetvenes évek végén futott, bár ugyanaz a műsorvezető és ugyanolyan pokoli élményt nyújt mindkettő, és a Nemzeti Audiovizuális Archívum (NAVA) oldalán mindkettő meg is található.

A TV Fazék című sorozatot úgy kell elképzelni, mint azokat a reggeli tévéműsorokat, ahova meghívják mondjuk Zimány Lindát meg Eperjes Károlyt, hogy főzzék meg az aktuális étkezési trendeknek megfelelő kedvencüket. Csak a TV Fazékban ennek nem egy ötperces könnyed röhögcsélés lesz a vége, hanem egy hosszú, nagyon lassú és kínkeserves szenvedés, ami közben esetenként még rommá is alázza a vendéget a műsorvezető.

Ahogy tette azt Molnár Margit például az operettszínház színészével, Benkóczy Zoltánnal a nava.hu oldalán is fellelhető részben egy könnyed kis bodyshaminggel.

link Forrás

Hogy aztán folytassa azt egy kedves kis érdeklődéssel Benkóczy esetleges fogyókúrájáról.

link Forrás

Ezek egyébként még azok az idők voltak, amikor Magyarországon különlegességnek számított a cukkini, miközben a műsor stúdiókonyhájában már kerámialapos(!) tűzhelyen főztek.

link Forrás

Sőt, ezek azok az idők voltak, amikor a műsorvezető száját még olyan mondatok hagyták el, hogy

„Bevallom, kedves elnök elvtárs...”

link Forrás

Illetve azok az idők, amikor a műsor készítői a magyar „háziasszonyokból” csak annyit néztek ki, hogy feltehetően elképzelésük sincs, mi a jó francot kezdhetnének egy darab csirkehússal azon túl, hogy készítenek belőle „pörkölt csirkét” vagy „rántott csirkét”.

link Forrás

De szerencsére Kele András TSZ elnök segített a „dolgozó nőknek” a „számtalan, rendkívül ízletes és finom készétel előállításával”.

link Forrás

A nava.hu leírása szerint már a nyolcvanas évek elején is „nagy figyelmet fordítottak az egészséges táplálkozásra”, és emiatt a TV Fazék gyakorlatilag korszakalkotó műsor volt, mert abban „Molnár Margit vendégei korszerű főzési tanácsokat adnak a zsírmentes ételek készítéséhez”. A nagy zsírmentesség promózása közben viszont tömegesen reklámoztak benne sokszor erősen szintetikusnak tűnő készételeket, például a fagylaltport, amit Molnár Margit Koós János gyerekeivel etetett meg az egyik karácsonyi részben.

link Forrás

Koós János ügyesen kihúzta magát a kóstolás alól azzal, hogy „neki nem szabad” ilyet ennie.

link Forrás

Koós Réka viszont nem úszta meg a dolgot, meg kellett ennie Molnár Margit porból készült, hűtetlen, folyós fagyiját.

link Forrás

A sorozat legjobb része viszont kétségkívül az, amelyikben Zalatnay Sarolta mutatja be, hogyan készül az „úgynevezett lasagne”.

link Forrás

Egészen elképesztő látvány ahogy a nyers hagymára zúdít egy kis kecsöpöt, egy adag füstölt szalonnát majd több kanálnyi szárított fűszert – igen, MÉG bazsalikomot is, ELKÉPESZTŐ –, hogy aztán mindezt nyakonvágja a hússal, amit majdnem elfelejtett.

link Forrás
link Forrás

A sikoltozva röhögést akkor lehet elkezdeni, amikor Zalatnay a még totálisan nyers, fasírtmasszához hasonlító húst körülbelül húsz másodpercnyi tűzhelyen maszatolás után teljesen kifehéredettnek nyilvánítja.

link Forrás

Pedig a csúcs csak ezután jön el az „úgynevezett besamel mártással”, ami leginkább egy óvodás csoport lehasznált só-liszt gyurmájának néz ki.

link Forrás

És akkor ezen a ponton mindenki nézze meg jól Molnár Margit arcát.

link Forrás

A legnagyobb meglepetés, hogy Zalatnay ezek után nem egy tömb trappistát húz elő, hanem cirka egy kilónyi reszelt parmezánt, ami azok után, hogy ugyanebben a sorozatban rácsodálkoztak a cukkinire, erősen váratlan, pláne, hogy mindez 1983-ban történt.

link Forrás

És még mindig nincs vége, az énekesnő ebben a macskatányérnak is kicsi lábaskában megpróbálja egy evőkanállal pépesre nyomkodni a nyershúsos, só-liszt gyurmás, parmezános keverekét.

link Forrás

De jöjjön végre a csúcs, amikor egy fakanállal próbál kivajazni egy jénait, amit már Molnár Margit sem tudott szó nélkül hagyni és kiszaladt belőle a világ egyik legnagyobb oltása.

link Forrás

Végül azonban érdemes megemlíteni, hogy Molnár Margit nemcsak alázni tudott, hanem dicsérni is:

link Forrás

Szerencsére a Nemzeti Audiovizuális Archívum oldalán a sorozat összes része megtalálható, így a szórakozás garantált a következő napokra.