Alvilági leszámolás állhat a berlini lövöldözés hátterében

2020 december 26., szombat 16:10
Rendőrök helyszínelnek a Stresemannstrasséban a 2020. december 26-i lövöldözés után Fotó: Paul Zinken/dpa Picture-Alliance via AFP

Az ügyészség szerint szervezett bűnözői csoportok közötti háború és rivalizálás állhat a szombat reggeli berlini lövöldözés hátterében - adta hírül a német DPA hírügynökség szombat este.

Szombat hajnali 4 óra környékén, Kreuzberg nyugati részén, a német szociáldemokrata párt, az SPD főhadiszállása mellett, a Stresemannstrasséban több lövés dördült.

A rendőrök - akiket helyi lakosok riasztottak - három sebesültet találtak a Willy-Brandt Haus mellett. Az elkövetők a készenlétisek kiérkezésekor már nem voltak a helyszínen.

Egy negyedik férfi a székháztól mintegy 100 méterre húzódó Spree csatornáig menekült, és vízbe vetette magát. A rendőrök a csatornából húzták ki.

A környéket több tucat rendőr kutatta át, és egy helikopterrel is átfésülték a környező utcákat. Az ügyet a gyilkossági csoporthoz irányították. Egyelőre a tetteseket nem találták meg, letartóztatások nem történtek. Az ügyészség szerint több gyanúsítottjuk is van, és szinte biztosak benne, hogy az ügy szervezett bűnöző csoportokkal van összefüggésben.

A DPA arról ír, hogy Berlinben több alvilági szervezet rivalizál egymással. Szintén Kreuzbergben történt nemrég egy eset, amikor egy 10 fős banda tört be egy lakásba, miután egy 29 éves társukat lövés érte.

A hírügynökség jelentése kitér arra, hogy különböző arab klánok nem csak Berlinben, de más nagy német városban is a sajtó célkeresztjébe kerültek, elsősorban a házhozszállítással foglalkozó kokaintaxik - azaz illegális drogkereskedelem -, továbbá a német hiphopszcénát érintő adócsalások és pénzmosás miatt. (DPA)