Izraelben harmadszor is leáll minden

külföld
2020 december 26., 16:37
Ultraortodox zsidó maszkot visel az izraeli Bnei Brak egyik utcáján 2020. április 3-án
photo_camera Ultraortodox zsidó maszkot visel az izraeli Bnei Brak egyik utcáján Fotó: Jack Guez/AFP

Az izraeli kormány bejelentette, hogy vasárnaptól újabb két hétig mindent bezárnak az országban, és kijárási korlátozásokat rendelnek el.

A lakosok nem hagyhatják el lakhelyeik 1 kilométeres kerületét, és nem látogathatnak más háztartásokat sem.

Egyedül a házhozszállító szolgáltatások maradnak nyitva. A Holt-tengert és Eilat üdülővárosát sem lehet látogatni a lockdown ideje alatt.

Izraelben - ahol csütörtök óta zajlanak a koronavírus elleni oltások, és 150 ezer ember már megkapta a vakcinát - ez már a harmadik több hetes lezárás a járvány kitörése óta.

A kormány nagyon komolyan veszi a korlátozásokat: a vírus agresszívabb brit variánsának elterjedése óta újra szigorították a országba történő belépést is. Így mindenkinek, aki most Izraelbe utazik, 10 napra karanténhotelbe kell vonulnia.

Izrael a járványkezelési mintaországok közé tartozott tavasszal: az aktív esetszám tízezer alatt maradt márciusban és áprilisban, a halálos áldozatok száma érte el a háromszázat júniusig, aztán azonban meredeken emelkedni kezdtek a fertőzésszámok. Ekkor döntöttek a második, háromhetes lockdownról szeptemberben. (Guardian)