Az egység pillanata: vasárnap az egész EU-ban elindult a koronavírus elleni oltás

járvány
2020 december 27., 13:32

Vasárnap Európa-szerte elkezdték beoltani a leginkább veszélyeztetetteket a Pfizer és a BioNtech koronavírus elleni oltásával. A vakcinák az EU összeg tagállamába megérkeztek még szombaton, az Európai Bizottság által koordinált oltás viszont csak vasárnap hajnalban kezdődött. Három ország, köztük Magyarország kormánya viszont nem bírta ki azt a fél napot és már szombaton elkezdtek oltani.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a Twitteren szombaton közölt beszédében egység megható pillanatának és egy európai sikertörténetnek nevezte a koordinált oltást. Mint mondta, nemsokára még több oltás lesz elérhető, amint azokat a hatóságok hatásosnak és biztonságosnak ítélték,

az Európai Unió pedig biztosította, hogy az unió mint a 450 millió lakosának legyen elegendő oltás. Amint pedig elég ember megkapta az oltást, lassan visszatérhet az életünk a normális kerékvágásba, újra utazhatunk, találkozhatunk a barátainkkal és családunkkal, és végre normálisan ünnepelhetjük meg az ünnepeket. Addig viszont mindenkinek biztonságban kell lennie és óvnia kell a szeretteit, hogy 2021 az európai felépülés és a remény éve lehessen.

link Forrás

Roberto Speranza olasz egészségügyi miniszter is hasonlóan értékelte a helyzetet vasárnap egy római kórház előtt, ahol elkezdték az orvosok és az ápolók oltását. Szerinte reménykeltő, hogy elindult az oltás, de még hónapokig nem szabad lazítani a járvány elleni védekezésen.A Pfizer szombatra összesen 10 ezer darabot szállított az EU tagállamaiba a BioNtech-el közösen kifejlesztett vakcinából,de az EU összesen 300 millió oltásra kötött szerződést a két céggel, amelyből az első 200 millió 2021 szeptemberéig érkezik meg. De az unió hasonló megállapodást kötött több más gyógyszergyártóval, többek közt a Sanofi-GlaxoSmithKline-al, AstraZeneca-val, Janssen Pharmaceutica NV-vel, CureVac-al és a Moderna-val. Ez utóbbi cég oltásának engedélyezéséról január 6-án dönthet az Európai Gyógyszerügynökség.

Három országban, Németországban, Magyarországon és Szlovákiában már szombaton, egy nappal a koordinált oltás kezdete előtt elkezdték beoltani a veszélyeztetett csoportokat és egészségügyi dolgozókat. Tobias Krüger német egészségügyi miniszter szerint minden egyes nap, amíg nem indul az oltás, egy elvesztegetett nap. Kásler Miklós és szlovák kollégája nem érezték fontosnak, hogy megindokolják, miért nem várják ki a vasárnapi koordinált indulást, csak bejelentették, hogy az oltás elindult szombaton, Magyarországon a Dél-pesti kórházban, Szlovákiában pedig a nyitrai kórházban. (Euronews)