Tízezrével haltak éhen a költöző madarak az Egyesült Államokban

klímaváltozás
2020 december 27., 05:31

Tömegesen haltak éhen költözőmadarak az USA dél-nyugati részén, és a kutatók szerint a madarak hosszan tartó éhezéséhez a szokatlanul hideg időjárás járult hozzá, melyről minden valószínűség szerint a klímaváltozás tehet, írja a Guardian.

Szeptemberben öt állam területén is sok madártetemet találtak, többek között gébicsek, fecskék és poszáták zuhantak alá holtan az égből, és az USGS National Wildlife Health Center kutatói által elvégzett boncolások szerint a meghalt madarak 80 százaléka az éhezés tipikus jeleit mutatta.

link Forrás

Össze voltak zsugorodva az izmaik, összeomlott a veséjük, és rendkívül soványak voltak. A maradék 20 százaléknyi madarat már boncolni se tudták, annyira rossz állapotban voltak. A madártani szervezet adatbázisába bárki küldhetett be elhullott madarakról szóló észleléseket, és csak itt közel 10 ezer esetről tudni, de becslések szerint több százezer madár veszíthette idén életét.

A kutatók szerint a rendkívül hideg időjárás lehetett az oka az éhezésnek: vagy azért, mert korábban köszöntött be az a hőmérséklet, amikor a madarak útra szoktak kelni, és így még nem álltak kellően készen a repülésre, vagy pedig azért, mert a hideg időjárás miatt az út során nem jutottak hozzá elég táplálékhoz.

A legtöbb halálesetet szeptember 9-én és 10-én észlelték, amikor szokatlanul hideg volt, és a madarak feltehetően egyáltalán nem találtak elegendő élelmet. Ekkor a legyengült madarak között voltak, akik épületeknek és autóknak repültek neki, mások pedig képtelenek voltak tovább repülni, és a földre leszállva haltak meg a hideg következtében.

Martha Desmond, az Új Mexikó Állam Egyeteme (NMSU) biológusa szerint a jelek egyértelműen hosszan tartó éhezésre utalnak, a repüléshez használt izmaik ugyanis csak ettől sorvadhattak el ennyire. Azaz biztos nem egy-két napnyi élelemhiány okozta a problémát, hanem hogy madarak tömegei hosszabb időn keresztül képtelenek voltak elegendő táplálékhoz jutni.

Feltételezése szerint a madarak eleve rossz állapotban kezdték el az éves útjukat, mivel Új-Mexikóban rendkívül száraz volt az év a klímaváltozás következtében, és a legyengült madarak aztán később sem jutottak elegendő ételhez.

Szeptemberben, amikor tömegesen kerültek elő a madártetemek, a kutatók még mérgezésekre vagy valami betegségre gyanakodtak, illetve arra, hogy a kaliforniai tüzek miatt sok madárnak kerülnie kellett egy nagyot, és ez okozta a vesztüket, de a kutatások mind megcáfolták ezeket a feltételezéseket.