Több mint 2000 körözött személyt ismert már fel a rendkívüli arcmemóriával rendelkező brit rendőr

külföld
2020 december 27., 12:49

A West Midlands rendőrségének kötelékében szolgáló Andy Pope különlegesen jó arcmemóriával rendelkezik, évekre visszamenőleg képes felidézni arcokat, ami meglehetősen jól jön a rendőri munkája során.

Andy Pope
photo_camera Andy Pope

Ráadásul Pope annyira alapos emlékezettel rendelkezik, hogy akár részben eltakart arcokról is képes ráismerni a gyanúsítottakra. 2018-ban, amikor átlépte az ezres mérföldkövet, helyettes kapitánnyá léptették elő a most 43 éves rendőrt, aki azt tervezi, hogy már 2022-re eléri a 2500 azonosított személyt.

Pope maga nem tudja megmagyarázni, honnan ered különleges képessége: a kollégái által csak emlékembernek nevezett rendőr elmondása szerint ösztönösen ismer fel embereket a fotókon és videofelvételeken, és rendre kiderül, hogy jól emlékezett.

Pope Birmingham városában szolgál, és ideje nagy részét a tömegközlekedési eszközökön és a megállókban tölti, ahol sorra ismer fel körözött személyeket. Volt olyan, hogy egyetlen nap leforgása alatt 17 személyt ismert fel, és egyszer a piros lámpánál várakozva ismert fel egy étteremben lévő embert.

Pope egyike annak a 20 embernek, akik a szuperfelismerők brit szövetségét alkotják, és akik szeretnék, ha képességüket törvényszéki eszköznek ismernék el az országban. (BBC)