Török Gábor: Nem kizárt, hogy a kitiltási botrányhoz hasonló ügyekre kell számítania a magyar kormánynak Bidenéktől

POLITIKA
2020 december 27., 13:44

2020-ban rengeteg új ellenséget szerzett magának a Fidesz Európában és az Egyesült Államokban is, de ez Orbán Viktornak nem rossz - ezt mondta Török Gábor politológus az ATV Egyenes Beszéd című műsorában. Az elemző 2020-as politikai évértékelőjében azt mondta, hogy a Biden-kormány például várhatóan nem hagyja majd válasz nélkül azt, hogy Orbán a választási kampány hajrájában kiállt Donald Trump mellett, sem azt, hogy Szijjártó Péter videóüzenetben kérte rajta számon a Trump-kormány által Biden és fia ellen felhozott ukrajnai ügyek tisztázását.

"Nyilván kevés információja van egy magyar politikai elemzőnek arról, hogy mi történik az amerikai műhelyekben, de amit az amerikai kollégáktól hallok - hogy hogyan alakul az új csapat felkészülése -, ők arról próbálnak győzködni, hogy annál is rosszabbra számítsunk, mint amire számítunk” Török Gábor szerint az sem kizárt, hogy a 2014-es kitiltási botrányhoz hasonló ügyek is előkerülhetnek majd azután, hogy Biden átvette az irányítást az Egyesült Államokban.

Az elemző arról is beszélt, hogy az év elején látható volt, hogy a magyar kormánynak van egy felépített terve 2022-ig, ezt azonban teljesen felrúgta a koronavírus-járvány. „A Fidesz hatalomgyára mindent megtett annak érdekében, hogy a szokásos módszereivel kezelje ezt az ügyet is, csak ez az ügy nagyon más volt” - mondta Török, aki szerint elég komoly kommunikációs hibákat vétett a kormány a járvány alatt, például, hogy a járványkezelés sikerét a halálozási statisztikákhoz kötötte.

Az év talán legnagyobb politikai botránya kétséget kizáróan a Szájer-ügy, ami a politológus szerint ugyan nagy sebet ejtett a Fideszen belül, komoly változást a párt stratégiájában, technikáiban nem hoz majd.

Török Gábor arra számít, hogy a 2022-as választások előtti kampány nagyon durva lesz, különösen azért, mert a kormányoldal és az ellenzéki oldal is érzi, hogy szavazókat nem fog tudni elcsábítani a másik oldalról, legfeljebb elbizonytalanítani lehet őket. Az elemző szerint furcsa kampány jön majd, mert mindkét oldal a másik tábor 5-10 százalékának próbál majd beszélni, a többi 90-95 százalék megingathatatlan a szavazatában. Ennek az 5-10 százaléknak az elbizonytalanítására viszont újabb és újabb ügyek kerülnek majd elő.