Vízum az EU-ba, nincs többé Erasmus, magasabb roamingdíjak: egyre több részlet derül ki arról, mit hoz magával a brexit-megállapodás

Járvány hírlevél
A koronavírus és a küzdelem ellene. A helyzet itthon és a világban.

Ugyan december 24-én eldőlt, hogy nem alku nélkül lépnek ki a britek az Európai Unióból, és született egy megállapodás, ennek részletei csak fokozatosan kerülnek napvilágra, hiszen egy 1200 oldalas dokumentumról van szó

Fotó: PAUL GROVER/AFP

A BBC összeszedte azokat a főbb pontokat, amiket most már biztosan ki lehet jelenteni a január elsejével hatályos megállapodásról. (feltéve persze, hogy majd a brit parlament, illetve az európai parlament és a tagállamok parlamentjei is rábólintanak az egyezségre). 

Kereskedelem

  • Nem lesznek külön vámok és kvóták az EU és az Egyesült Királyság közötti árukereskedelemben.
  • De lesznek határellenőrzések, vámvizsgálatok, azaz  meg fog majd nőni a kereskedéssel járó bürokrácia, és minden bizonnyal lassabb lesz a nemzetközi kereskedelem.  
  • A britek szempontjából rendkívül fontos pénzügyi szektor jövője egy kicsit még mindig bizonytalan: a pénzügyi szolgáltatók elvileg el fogják veszíteni jogukat az uniós piacokhoz való automatikus hozzáféréshez, ugyanakkor a britek szerint a megállapodás lényegében az összes szektorban megtartja a brit szereplők piaci hozzáférését.
  • A két fél többé nem fogja automatikusan elismerni a másik területen kiállított diplomákat például az orvosok, ápolók, építészek esetében, úgyhogy ezeknél vélhetően valamiféle akkreditációra kell számítani. 

Utazás 

  • Ha egy brit állampolgár 180 napból 90-nél többet akar EU-s országban tölteni, ehhez vízumra lesz szüksége, és ezentúl a határokon is csak ellenőrzés után kelhetnek át. 
  • Az EU-s állatútlevél többé nem érvényes a briteknél. 
  • A brit utazók még mindig hozzáférhetnek vészhelyzet esetén egészségügyi ellátáshoz az EU területén, és az EHIC biztosítási kártyájuk lejáratig érvényes marad. A brit kormány ezután egy brit globális egészségbiztosítási kártyát tervez majd kiadni. 
  • Megszűnnek a roaming megállapodások is, és bár a brit kormány meg az EU a jövőben meg szeretne állapodni tisztességes tarifákról, egyelőre semmi nem akadályozza meg a mobilszolgáltatókat abban, hogy magasabb tarifákat számlázzanak ki. 

Halászat

A tárgyalások során sok vitát váltott ki a halászat kérdése, melynek ugyan a brit gazdaság egészének szempontjából elég kicsi súlya van, de politikailag egy rendkívül kényes ügy. A következő 5 és fél évben az uniós tagállamok hajói ugyanúgy bejárhatnak a brit vizekre, de az éves kvótájuk 25 százalékkal kisebb lesz. Utána pedig új megállapodást fog majd kötni a két fél, és ekkor egyeznek majd meg arról, hogy ki hogyan férhet hozzá a másik vizeihez. 

Biztonság, jog

Az Egyesült Királyságot többé nem kötik az Európai Bíróság ítéletei, ez rendkívül fontos volt Boris Johnsonnak. Ugyanakkor az ország többé nem is fér hozzá automatikusan az EU-s hatóságok adatbázisaihoz, de ha valamire szükségük van, akkor kérhetnek átmeneti betekintési lehetőséget. A britek többé nem lesznek tagjai az Europolnak sem, de az európai rendőrség székházában lesz brit képviselő, szóval nem szűnik meg teljesen a közös munka. 

Oktatás

A brit diákok többé nem férnek hozzá az Erasmus-programhoz. Helyette Boris Johnson egy új globális programot jelentett be, amit Alan Turingról neveznek el, de melynek részleteiről egyelőre elég keveset tudni. Ugyanakkor az észak-ír egyetemek diákjai továbbra is részt vehetnek az erasmusos programokon, azaz mehetnek egy-egy félévet más európai egyetemeken tölthetnek el. 

2013-as indulásunk óta 2021 lesz a 444 történetének legfontosabb éve. Hamarosan teljesen megújulunk, és teszünk egy nagy lépést arra, amerre a világ legjobb újságjai haladnak. A minden eddiginél színvonalasabb, tartalmasabb cikkek, videók, podcastok felé, egy olyan üzleti modellben, ami hosszú távon is garantálhatja a függetlenségünket, és ezért rátok, az olvasóinkra támaszkodik.

Csak veletek szövetségben tudunk túlélni és erősödni, ezért hoztuk létre a Kört azok számára, akik szívesen csatlakoznának a 444 közösségéhez, és támogatnák a munkánkat. A technikai fejlesztés zajlik, a feladat nem kicsi, minden erőnkkel azon vagyunk, hogy mihamarabb a végére érjünk. És közben olyan nagy dobásokra is van időnk, mint legújabb dokumentumfilmünk, A gyilkosok emlékműve.

Csatlakozz a 444 Körhöz, a független, minőségi sajtó támogatóinak közösségéhez!

Ha pedig már korábban csatlakoztál hozzánk, de úgy érzed, rászolgáltunk a további támogatásodra, itt tudsz segíteni.

Köszönjük!!444!!!