A “Magyarország már nem demokrácia” című lett a Politico legolvasottabb, nem koronavírus témájú cikke 2020-ban

Média
2020 december 28., 12:17

Közzétette húsz legolvasottabb 2020-as anyagának toplistáját a világ egyik legismertebb politikai híroldala, a Politico európai mutációja.

Ahogy azt várni lehetett, ezen a fronton is tarolt a koronavírus: a 20 anyagból 15 valamilyen módon a járvány témájához kapcsolódik, összesen tehát 5 olyan téma/cikk akadt egész évben, ami nem a járványról szólt és tömegeket érdekelt.

Ezek a következők voltak, Fordított sorrendben:

  • 9 dolog, amit Anthony Blinken leendő amerikai külügyminiszterről tudni érdemes (17. hely)
  • Brexit: megmagyarázzuk, mi történt eddig és mi várható (16.hely)
  • Az Unió területén élő britek tartózkodási kártyát fognak kapni (15. hely)
  • Merkel visszautasította Trump meghívását a G7-csúcsra (9. hely)

Illetve a toplista hatodik helyén végzett, Jelentés: Magyarország már nem demokrácia című anyag, ami így az év legtöbbször megnyitott nem-covidos Politico-cikke lett. Az írás egyébként a Freedom House nevű civil szervezet éves jelentéséről szól, ami Magyarországot a félig szilárd demokrácia kategóriájából átminősítette “hibrid rezsimmé”.

A Freedom House meghatározása szerint

a hibrid rezsimekben tartanak ugyan választásokat, de törékenyek a demokratikus intézmények, és alapvető kihívások elé állítják a politikai és polgári szabadságjogokat.

A jelentés a Balkán egy részét (Bosznia-Hercegovinát, Szerbiát, Koszovót, Montenegrót, Albániát, Észak-Macedóniát), Ukrajnát, Moldovát és Grúziát vette Magyarországgal egy kalap alá.

Ez az ötből a középső kategória. A hibrid rezsimekhez képest előrébb sorolják a szilárd (Csehország, Szlovénia, Szlovákia, Észtország, Lettország, Litvánia) és félig szilárd demokráciákat (Lengyelország, Horvátország, Románia, Bulgária), és hátrébb a félig (Örményország) vagy teljesen szilárd autoriter államokat (Oroszország és az egykori szovjet tagországok).

A legutóbbi jelentésben még Magyarországra is félig szilárd, 2015 előtt pedig szilárd demokráciaként tekintettek. Vagyis rövid időn belül két kategóriát zuhantunk, ami példátlan a 25 éve rendszeresen kiadott jelentés történetében.