Az elmúlt tizenhat év leghalálosabb hónapja volt a november Oroszországban

koronavírus
2020 december 28., 20:32

Az elmúlt tizenhat év legrosszabb halálozási adatait hozta 2020 novembere Oroszországban. A halálesetek megugrása sokkal nagyobb mértékű annál, mint amennyi koronavírusos áldozatot hivatalosan közöltek.

A Moscow Times (a nagyon kevés megmaradt független lapok egyike) jelentése szerint novemberben 56 százalékkal többen haltak meg Oroszországban, mint 2019 ugyanezen időszakában, és ez volt az elmúlt tizenhat év leghalálosabb hónapja is.

link Forrás

A Financial Times nemrég készített összehasonlítást egyes országok halálozási adatainak változásairól, összevetve a járványidőszakot, a korábbi évek halálozási trendjeivel.

link Forrás

Eszerint az Egyesült Államok és Mexikó mögött Oroszországban látható a legnagyobb ugrás a halálozási számokban. (Ráadásul a Financial Times elemzése még csak októberig veszi figyelembe az orosz adatokat, és a november még ahhoz képest is kiugró volt.) A Moscow Times szerint ezek az adatok komolyan megkérdőjelezik a járványról hivatalosan közölt statisztikák hitelességét.

Oroszországban idén január és november között 230 000-rel több halálesetet regisztráltak, mint tavaly január és november között. A hivatalos járványstatisztika viszont mindössze 114 000 igazolt covidos halálesetet tart nyilván, és még ennél is sokkal kevesebb szerepel a kvázi-hivatalos világösszesítésben, ami szintén az kormány által közölt adatokon alapul elvileg: itt csak 55 265 halottat jegyeznek decenmber 27-ig.

Tatjána Golikova helyettes miniszterelnök a hétfői kormányülésen azt mondta, hogy a többlethalálesetek nyolcvan százalékát okozhatta a vírus. Ebből 181 000 koronás halott jönne ki, szemben a hivatalos 114 000-rel.

A lap további furcsaságként említi, hogy a hivatalos állami statisztikai hivatal, a Roszstat hétfőn azt közölte, hogy 35 645 ember halálesetnél állapították meg a koronavírus jelenlétét, de hozzátették, hogy az esetek harmadában a fertőzés vagy csak másodlagos szerepet játszott vagy semmi köze nem volt a halálhoz.

Az orosz operatív törzs, amely naponta közli a járványadatokat, ugyanakkor csak 11 905 halálesetet jelentett novemberben. (Moscow Times)