Két nap fogvatartás után szabadon engedték Navalnij szövetségesét

külföld
2020 december 28., 04:03
Szobol Ljubov 2019. szeptember 8-án Moszkvában
photo_camera Fotó: Kirill Kudrjavcev/AFP

Két nap fogvatartás után szabadon engedték az orosz hatóságok Ljubov Szobol ügyvédnőt, Alekszej Navalnij ellenzéki politikus egyik legközelebbi szövetségesét.

Ljubov Szobol vasárnap este a Twitteren tett közzé magáról egy moszkvai utcán készített felvételt. Ezzel jelezte, hogy 48 órás őrizet után elengedték a fogdából. A 33 éves ügyvéd a Dozsgy tévének nyilatkozva ártatlannak mondta magát. Szerinte a hatóságok az ellene indított bűnvádi eljárással állnak bosszút Navalnijn.

Szobolt - aki indulni akar a jövő évi választáson - pénteken vették őrizetbe, miután a kora reggeli órákban házkutatást tartottak nála, és elvitték a számítógépeit és telefonjait.

Navalnij támogatói szerint a hatóságok így reagáltak arra, hogy Szobol felkereste egy feltételezett orosz titkosügynök, a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) munkatársának otthonát, és becsöngetett a lakásába. Navalnij korábban azt mondta, hogy a férfinak köze volt a mérgezéses merénylethez, amit ellene követtek el Az FSZB ezt tagadta.

Ivan Zsdanov, a Navalnij vezette korrupcióellenes szervezet ügyvédje elmondta, hogy Szobol ellen magánlaksértés címén indítottak eljárást, ami két évig tartó elzárással büntethető.

Szobolt négy nappal azután tartóztatták le, hogy nyilvánosságra került egy felvétel, amin Navalnij álnéven felhívta az egyik FSZB-ügynököt, aki lényegében bevallotta, hogyan mérgezték meg őt. (MTI)