Magyar Önkormányzatok Szövetsége: A kormánynak be kell fejeznie az önző hatalmi érdekeket szolgáló pénzszórást

POLITIKA
2020 december 28., 12:31

„A kormány a járvány és a gazdasági válság kezelésének felelősségét magáról ledobva immár nyíltan helyezi saját hatalmi-gazdasági érdekeit az ország érdekei elé” - írja közleményében a Magyar Önkormányzatok Szövetsége.

Nehezményezik, hogy „diszkriminálták az ellenzéki vezetésű településeket” a karácsonyi támogatások kiosztásokat, és „több százmilliárd forintnyi közpénzt szórtak el olyan célra, amelynek semmi köze sem a járvány, sem a gazdasági válság hatásainak kezeléséhez”.

Azt írják, a kis és közepes vállalkozások iparűzési adójának megfelezése nem jelent segítséget a vállalkozások számára, viszont veszélybe sodorja a tömegközlekedés, a szemétszállítás, a köztisztaság, az óvodai-bölcsődei ellátás, a kulturális, egészségügyi és szociális támogatások biztosítását.

photo_camera Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke Fotó: Varga György/MTI/MTVA

A Gémesi György vezette Magyar Önkormányzatok Szövetsége azt várja a kormánytól, hogy a megszorítások kompenzálásáról állapodjon meg minden önkormányzati szövetséggel, és a januárra tervezett egyeztetés előtt hozza nyilvánosságra a javaslatát.

„A kompenzáció módja nem lehet más csakis átlátható és normatív, olyan, amely teljességgel mellőzi a hatalmi-politikai szempontokat és csakis az önkormányzatok működőképességét, a közszolgáltatások ellátásának biztonságát és a településeinken élő polgárok nyugodt hétköznapjait szolgálja. Mindennek a pénzügyi alapjai megteremhetők akkor, ha a kormány azonnali hatállyal befejezi az önző hatalmi érdekeket szolgáló pénzszórást, és a járvány, valamint a gazdasági válság hatásainak kezelését tekinti elsődleges felelősségének.”

link Forrás