Megfelezi a kormány a kis- és középvállalkozások iparűzési adóját

gazdaság
2020 december 19., 12:17

Gazdasági intézkedéseket jelentett be Orbán Viktor szombaton:

  • a családok és vállalkozások hitelfizetési moratóriumát változatlan formában, július 1-ig meghosszabbítják,
  • a kormány elengedi és átvállalja a decemberi és januári bérköltségek kétharmadát az ideiglenesen bezárásra kényszerült vállalkozásoktól (vendéglátóhelyek, szálloda, idegenforgalom, magántulajdonú buszos vállalkozások),
  • felére csökkentik a kis- és középvállalkozások és egyéni vállalkozók iparűzési adóját (a 25 ezer fő alatti települések támogatást kapnak a kormánytól, a nagyobb önkormányzatok pénzügyi helyzetét egyenként tekintik át),
  • a gyereket nevelő és gyereket váró családokat hatmillió forintig kedvezményes, maximum 3 százalékos kamatozású lakásfelújítási hitellel segítik (ebből 3 millió forint vissza nem térítendő, amit a felújítás végén lehet felvenni)
link Forrás

Parragh László, az iparkamara elnöke az utóbbi időben többször javasolta az iparűzési adó felfüggesztését, majd elengedését. Orbán Viktor november elején azt mondta, „meredek, de azért fel lehet rajta kaptatni, csak a kellő arányt kell megtalálni”.

Karácsony Gergely főpolgármester többször kiállt amellett, hogy nem szabad hozzányúlni az iparűzési adóhoz, legutóbb pénteken posztolt arról, hogy „a városok kifosztása nem kormányzás”.

Azt írta, „(...) az önkormányzatok saját bevételeinek nagy részét jelentő helyi iparűzési adó bármiféle farigcsálása többet árt, mint használ, hiszen csődbe sodorhat rengeteg magyar települést”.

A kormány korábban megtiltotta az önkormányzatoknak az adóemelést, egy friss kormányhatározatban pedig a szolgáltatások díjainak emelését is.

Orbán szombaton tárgyalt többek közt a Megyei Jogú Városok Szövetségének fideszes elnökével, Szita Károly kaposvári polgármesterrel és Péterffy Attila pécsi ellenzéki polgármesterrel, a szervezet társelnökével.

Orbán Viktor miniszterelnök a Megyei Jogú Városok Szövetségének (MJVSZ) vezetõségével tárgyal a gazdasági akcióterv új elemeinek elõkészítését célzó konzultációsorozat keretében Budapesten, a Karmelita kolostorban 2020. december 19-én
photo_camera Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán/MTI/MTVA