Karácsony: A városok kifosztása nem kormányzás

POLITIKA
2020 december 19., 08:44

Ideje, hogy új gazdasági válságkezelő intézkedéseket hozzon a kormány, írta péntek esti posztjában Karácsony Gergely főpolgármester, miután Orbán Viktor azt mondta, szombaton új gazdaságvédelmi akciótervet fog bejelenteni.

Karácsony szerint az eddigi döntések leginkább a kiváltságos rétegeket támogatták, nem a többséget. Ismét kiállt amellett, hogy nem szabad hozzányúlni az iparűzési adóhoz:

„Remélem, az elmúlt hetek elegendőek voltak arra is, hogy a miniszterelnök rájöjjön, hogy az önkormányzatok saját bevételeinek nagy részét jelentő helyi iparűzési adó bármiféle farigcsálása többet árt, mint használ, hiszen csődbe sodorhat rengeteg magyar települést. Az iparűzési adóról szóló bármiféle döntést meg kell előzze az önkormányzati szövetségekkel való átfogó, érdemi és széleskörű egyeztetés. Ha a miniszterelnök célja tényleg a gazdasági válság kezelése, nem nyúl az iparűzési adóhoz. Persze, ha a gazdasági válság kezelése helyett politikai céljai vannak, ha tönkre akarja tenni a cselekvőképes településeket, és háborút hirdet az önkormányzatok ellen, akkor bármi megtörténhet. A városok kifosztása nem kormányzás.”

Karácsony Gergely a közgyűlés szeptember 30-i ülésén.
photo_camera Karácsony Gergely a fővárosi közgyűlés szeptember 30-i ülésén. Fotó: Mónus Márton/MTI/MTVA

Parragh László, az iparkamara elnöke az utóbbi időben többször javasolta az iparűzési adó felfüggesztését, majd elengedését. A kormány nem hozott ilyen döntést, de Orbán Viktor nem is zárkózott el tőle. November elején azt mondta, „meredek, de azért fel lehet rajta kaptatni, csak a kellő arányt kell megtalálni”.

Megtiltották viszont az önkormányzatoknak az adóemelést és azt is, hogy több pénzt kérjenek a szolgáltatásaikért. A VII. kerület ennek ellenére például kitart az adóemelés mellett, amiről a kormányrendelet hatályba lépése előtt döntöttek.