Szinte az összes brit turista elmenekült a svájci síparadicsomból, mikor kiderült, hogy karanténozniuk kell

külföld
2020 december 28., 20:40

Csak egy tucat brit turista maradt Verbierben abból a 420 emberből, akik a svájci síparadicsomba mentek a karácsonyi időszakban. A többiek elmenekültek, miután december 21-én a svájci hatóságok bejelentették, hogy a koronavírus új, fertőzőbb variánsának feltűnése miatt minden turistának, aki december 14-e óta érkezett Nagy-Britanniából, az érkezésétől számított tíz napig karanténba kell vonulnia.

A hír hallatán volt, aki rögtön távozott, mások az éjszaka leple alatt menekültek el, kockáztatva a 10 000 svájci frankos (több, mint hárommillió-háromszázezer forint) bírságot.

Alain Berset, a svájci egészségügyi miniszter is nyilatkozott a kérdésben.

"Nem szabad lebecsülni azt, hogy mennyire lehetetlen helyzet volt. Óráink voltak arra, hogy eldöntsük, mit csináljunk. Az, hogy egy ilyen helyzetben nem működnek tökéletesen a dolgok és problémák merülnek fel, ez a valóság, amivel együtt kell élnünk."

Nem csak Verbierből, több másik síparadicsomból is menekültek a brit turisták, többek között a Brexit-kampány egyik ismert figurája, Andy Wigmore, aki az Instagramon számolt be a menekülésükről.

A verbieri 420 turistával együtt nagyjából 3500 brit síelő utazhatott Svájcba a karácsonyi időszakban, sokan autóval vagy vonattal mentek. Az új variáns miatt elrendelt karantén bevezetése előtt úgy tűnt, az ország síparadicsomai jól fognak járni azzal, hogy más európai országokban szigorúbb intézkedéseket vezettek be.

Karácsony estéjére egyébként részben feloldották a karantént, hogy hazatérhessenek a britek, de csak úgy, ha betartják az erre vonatkozó különleges szabályokat, és többek között tájékoztatják a hatóságokat arról, hogy milyen eszközzel utaznak haza. Azt nem tudni, hányan voltak, akik simán csak megszöktek, és hányan mentek haza a karácsonyi enyhítés alatt.

(Guardian)