Trump mégis aláírta a gazdaságélénkítő csomagról szóló törvényt

külföld
2020 december 28., 03:58
photo_camera Fotó: ANDREW CABALLERO-REYNOLDS/AFP

Donald Trump leköszönő amerikai elnök néhány nap halogatás után mégis aláírta a kormányzati intézmények 2021-es finanszírozásáról szóló, jelentős gazdaságélénkítő intézkedéseket tartalmazó törvényt. Ezzel elhárult a kormányzat év végi részleges leállásának veszélye, írja az MTI.

A szövetségi kormányzat finanszírozása hétfőig volt biztosított, így ha Trump nem írta volna alá a törvényt, a kormányzati intézmények dolgozóinak milliói kényszerülhettek volna keddtől fizetés nélküli szabadságra. Ráadásul több millió amerikai állampolgárnak átmenetileg fel is függesztették a munkanélküli segélyét emiatt.

A republikánus és demokrata párti kongresszusi képviselők hónapokon át tartó nehéz tárgyalások után jutottak megállapodásra a mintegy 2300 milliárd dolláros csomagtervezetről. Ebben 892 milliárd dollárt különítettek el a koronavírus-járvány miatti gazdaságélénkítő intézkedésekre. Ezzel a büdzsével finanszírozzák az amerikai kormányzat működését a 2021 szeptember 30-án véget érő pénzügyi évben.

A kormány részt vett az 5500 oldalas tervezet megalkotásában, és a törvényt már nagy többséggel elfogadta a törvényhozás mindkét háza, Trump mégis halogatta a büdzsé törvénybe iktatását, és azzal fenyegetőzött, hogy nem írja alá. A Twitter-en közzétett videójában azt követelte, hogy a koronavírus-járvány okozta terhek enyhítésére - a gazdaságélénkítés jegyében - minden egyes állampolgárnak 2000 dollárt juttassanak a törvényben szereplő 600 dollár helyett. Ezzel sajtójelentések szerint közeli munkatársai közül is sokakat meglepett. Az elnöknek más követelései is voltak, és nem tudni, hogy végül miért állt el tőlük, és írta alá mégis a törvényt. Egyes értesülések szerint a tanácsadói győzték meg erről a leköszönő elnököt, aki a karácsonyi ünnepeket a floridai üdülőjében töltötte.

Az Axios szerint ugyanakkor az aláírás ellenére továbbra is el akarja érni azt, hogy 2000 dollárra nőjön a fejenkénti támogatás. (MTI, Axios)