Videókat készített vuhani kórházakról, négy év börtönre ítélték

külföld
2020 december 28., 06:59
photo_camera Csang Csan

Négy év börtönre ítélte egy sanghaji bíróság Csang Csant, aki az év elején a vuhani járványkitörés korai szakaszáról tudósított - írja a South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lap.

A 37 éves, korábban ügyvédként dolgozó Csang Csan többek között a túlterhelt vuhani kórházakról szóló videókat tett közzé. Ezek a videók aztán gyorsan el is terjedtek.

A bíróság bűnösnek találta a nőt „viták szításában és bajkeverésben”. Ez a tágan értelmezett jogsértési kategória öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető, és a kínai hatóságok gyakran alkalmazzák kritikus vélemények elhallgattatására.

A fiatal nőt május közepén vették őrizetbe Sanghajban. Csang a kezdetektől fogva ártatlannak vallotta magát, és júniusban éhségsztrájkba kezdett. Ügyvédje szerint a nyilvánosság kizárásával folytatott tárgyalásán Csang tolószékben vett részt, rossz egészségügyi állapotban. Egy csövön keresztül táplálták a fogságban, emiatt súlyos sérüléseket szenvedett.

Csangon kívül még legalább három olyan kínai civil újságíró tudósított a vuhani járványhelyzetről az év elején, akikről azóta nem lehet tudni, hol vannak. (MTI, BBC)