Első útjára indult a Külügyminisztérium 17 milliárd forintért vásárolt teherszállítógépe

politika
2020 december 29., 15:01

Első útjára indult a Külügyminisztérium teherszállító repülőgépe kedden, másfél millió antigén tesztet hoz Kínából, közölt Szijjártó Péter. A miniszter Facebook-bejegyzésében azzal magyarázza a repülővásárlást, hogy

"a világjárvány első hulláma sok tanulsággal szolgált. Az egyik ilyen volt, hogy az az ország, amely saját légi szállítási képességgel rendelkezik, sokkal gyorsabban tudja beszerezni a védekezéshez szükséges eszközöket."

Hogy mikor szűrték le ezt a tanulságot, nem tudni. Korábban érdeklődtünk a Külügyminisztériumnál, hogy milyen konkrét problémák, késések fordultak elő tavasszal, illetve a Wizz Air-nél, hogy a tárca kifogásolt-e bármit, választ egyiktől sem kaptunk. Az első hullám során a Wizz Air utasszállítóit bérelte ki, és küldte védőfelszerelésekért Kínába a kormányzat. A Külügyminisztérium júliusi beszámolója szerint mintegy 4,713 milliárd forintot fizetettek a légitársaságnak 65 olyan járat után, amely egészségügyi eszközöket és védőfelszerelést hozott haza. És ez biztos nem a teljes összeg, hiszen legalább száz alkalommal repültek a Wizz Air gépei a két célállomás között.

link Forrás

A Szijjártó vezette minisztérium szeptemberben vette meg

a Qatar Airways egyik Airbus A-330 200F típusú légi teherszállító gépét 57,5 millió dollárért, mintegy 17 milliárd forintért.

Azt, hogy miért nem a Honvédség légiereje vesz és üzemelteti a gépet, azzal indokolták, hogy polgári járatok könnyebben kapnak leszállási engedélyt. A 2014-ben gyártott repülő október közepe óta állt Ferihegyen, a hatósági vizsgálatok december elejéig tartottak. Szijjártóék korábban arról beszéltek, hogy az állami tulajdonban lévő gépet szükség esetén fogják használni, különben a WizzAir üzemelteti majd kereskedelmi cargojáratként.