Legalább ötmilliárdot kapott a Wizz Air, amiért hazahozták Kínából a lélegeztetőgépeket

2020 július 4., szombat 7:21

A Népszava írt arról, járatonként 72 millió forintba is kerülhetett, hogy a Wizz Air egészségügyi eszközöket szállított Magyarországra. A lap információi szerint így még annál is több pénzt költhetett a kormány az egészségügyi eszközök beszerzésére, mint amit a külügy nemrég elismert: akkor 300 milliárd forintról volt szó, de abban még nem szerepelt az elsősorban Kínában megvásárolt lélegeztetőgépek hazaszállítása. Amúgy hogy ezek milyen típusú és felszereltségű gépek, azt a mai napig nem tudni.

A lap közérdekű adatigénylés során tudta meg, hogy az állam

tavasszal mintegy 4,713 milliárd forintot fizetett a kormány a Wizz Air-nek 65 olyan járat után, amely egészségügyi eszközöket és védőfelszerelést hozott haza.

És ez biztosan nem a végösszeg, hiszen a Wizz Air legalább száz alkalommal repült már a két célállomás között. Ezért a Népszava becslése szerint a végösszeg jelenleg valahol 7,2 milliárd forint körül járhat.

A légitársaság részleteket üzleti titokra hivatkozva nem kívánt elárulni, de korábban már elmondták, hogy a kormány kereste meg őket a légihíd kialakításának lehetőségével. A minisztérium nem válaszolt a lap azon kérdésére, hogy miért a személyszállító gépekkel rendelkező Wizz Airt keresték meg, és miért nem teherszállításra specializálódott logisztikai cégeket bíztak meg a feladattal.

Részben kapcsolódó pénteki hír, hogy három évvel a vásárlása után végrehajtotta első éles bevetését a Honvédség utasszállítója. Hogy ez az Airbus miért nem volt alkalmas a szállítmányozásra, azt szintén nem tudni.