Egy republikánus szenátor már bejelentette, hogy a Kongresszus előtt is megtámadja az elnökválasztás eredményét

Josh Hawley, Missouri állam republikánus szenátora szerdán reggel bejelentette, hogy a jövő héten a Kongresszus előtt hivatalosan is megtámadja az elnökválasztó elektorok szavazásának végeredményét, ami a demokrata Joseph Bident nyilvánította az elnökválasztás győztesének. Hawley az első jogalkotó, aki ilyesmit jelent be, de elképzelhető, hogy nem az utolsó. A Trumpot támogató republikánusok ezzel talán késleltetni tudják Biden beiktatását, az elnökválasztás eredményének tényleges megváltoztatására azonban nem igazán van esélyük.

Január 6-án az amerikai Kongresszus két háza, azaz a Képviselőház és a Szenátus közös ülést tart, és hivatalosan ezen számolják majd össze az elektorok által leadott szavazatokat. A kétfordulós amerikai választási rendszer szabályainak értelmében a második fordulóban az államok által delegált elektorok szavaznak, ez azonban szinte csak formalitás, az államok ugyanis a helyi választási eredményeiknek megfelelő szavazással bízzák meg az elektorokat, akik csak kivételes esetben szavazhatnak másképpen. Ezért az elektori szavazatok minden bizonnyal 306-232 arányban oszlanak majd meg Biden javára.

A amerikai választási szabályok szerint ha legalább egy szenátor és egy képviselő írásban tiltakozik bizonyos elektorok személye ellen, akkor a Kongresszus vitázni, majd szavazni köteles arról, hogy a megtámadott elektorokat esetleg hazaküldje-e. Egyelőre nem tudni, Hawley szenátor melyik állam vagy államok elektoraival szemben készül kifogást emelni. (Forbes)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.