Egy republikánus szenátor már bejelentette, hogy a Kongresszus előtt is megtámadja az elnökválasztás eredményét

külföld
2020 december 30., 18:13

Josh Hawley, Missouri állam republikánus szenátora szerdán reggel bejelentette, hogy a jövő héten a Kongresszus előtt hivatalosan is megtámadja az elnökválasztó elektorok szavazásának végeredményét, ami a demokrata Joseph Bident nyilvánította az elnökválasztás győztesének. Hawley az első jogalkotó, aki ilyesmit jelent be, de elképzelhető, hogy nem az utolsó. A Trumpot támogató republikánusok ezzel talán késleltetni tudják Biden beiktatását, az elnökválasztás eredményének tényleges megváltoztatására azonban nem igazán van esélyük.

Január 6-án az amerikai Kongresszus két háza, azaz a Képviselőház és a Szenátus közös ülést tart, és hivatalosan ezen számolják majd össze az elektorok által leadott szavazatokat. A kétfordulós amerikai választási rendszer szabályainak értelmében a második fordulóban az államok által delegált elektorok szavaznak, ez azonban szinte csak formalitás, az államok ugyanis a helyi választási eredményeiknek megfelelő szavazással bízzák meg az elektorokat, akik csak kivételes esetben szavazhatnak másképpen. Ezért az elektori szavazatok minden bizonnyal 306-232 arányban oszlanak majd meg Biden javára.

A amerikai választási szabályok szerint ha legalább egy szenátor és egy képviselő írásban tiltakozik bizonyos elektorok személye ellen, akkor a Kongresszus vitázni, majd szavazni köteles arról, hogy a megtámadott elektorokat esetleg hazaküldje-e. Egyelőre nem tudni, Hawley szenátor melyik állam vagy államok elektoraival szemben készül kifogást emelni. (Forbes)