Letartóztatták az ortodox sztárpapot, aki nyáron fegyveres kozákokkal foglalta el Oroszország leghíresebb kolostorát

vallás
2020 december 30., 06:18

Letartóztatta és őrizetbe vette a rendőrség Szergej atyát, azaz Nikolaj Romanovot, a szakadár ortodox papot, akiről még júniusban írtunk, amikor fegyveres kozákok segítségével foglalta el a híres szrednyeuralszki kolostorkomplexumot, miután egyháza idén áprilisban, részben a koronavírus-járvány nyilvános tagadása miatt eltiltott a papi tevékenységtől.

A hírt közlő Reuters szerint az ördögűzéseiről híres, az utolsó cárt az Új Jézusként tisztelő, zűrös múltú orosz ortodox papot azzal gyanúsítják, hogy legalább tíz apácát kényszerített bele az öngyilkosságba, ennek szertartásos végrehajtását pedig online közvetítette.

A letartóztatásról szóló sajtóbeszámolók szerint az egyik, a kolostorban élő apáca elmondta, a rohamrendőrség az éjszaka közepén kikergette az épületből az összes bent lévőt, Szergej atyát pedig a földre teperve gumibottal ütlegelték. Moszkvába vitték őrizetbe, a hely előtt, ahol fogva tartják, hívei követelnek igazságot neki.

Az orosz ortodox egyházból kirúgott, ennek ellenére népes követői táborának tovább prédikáló pap legalább két hónapig előzetes letartóztatásban marad. A szrednyeuralszki apácakolostort egyébként 2002-ben maga Szergej atya alapította, a nyári erőszakos kolostorfoglaláskor a konvent kezdetekkor kinevezett vezetőjét, Varvara nővért űzte el az egyház cárimádó ágához tartozó intézményből.

Nikolaj Romanov büntetett előéletű: 1985-ben állami tulajdon ellopása és egy olyan baleset okozása miatt indítottak ellene eljárást, amiben egy utasa meghalt. Mikor feladta magát, bevallott egy rablógyilkosságot is. Mindezekért összesen 13 év munkatáborra ítélték. 1997-ben szabadult.