Tábori ágyakat és hálózsákokat adunk a földrengés sújtotta Horvátországnak

Mintegy hat raklapnyi, összesen két tonna súlyú segélyszállítmányt küld a magyar kormány Horvátországba, miután kedd délután 6,3-as erősségű földrengés rázta meg az országot, aminek epicentruma a Zágrábtól 46 kilométerre fekvő, Petrinja közelében volt.

Horvátország sátrakat, világítóeszközöket, összecsukható ágyakat és hálózsákokat kért segítségként az Európai Unió a tagállamaitól. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szerda délutáni közleményében azt írta,  Magyarország 250 összecsukható tábori ágyat és 250 hálózsákot ajánlott fel, amit Horvátország el is fogadott. „A két tonnás, hat raklapból álló segélyszállítmány kora délután indul el a katasztrófavédelem logisztikai bázisáról, és várhatóan még az esti órákban megérkezik a letenyei határátkelőn keresztül a horvát polgári védelem Zágrábhoz közeli raktárbázisára” - írták.

A földrengésben, amit Magyarországon is érezni lehetett, Petrinja település számos épülete összedőlt, a legfrissebb jelentések szerint a természeti katasztrófának hét halálos áldozata van, köztük egy gyerek is. Legalább huszonhat embert vittek a sziszeki kórházba, aminek épülete megsérült, ezért egyik szárnyát evakuálni kellett.  Andrej Plenkovic kormányfő a helyszínen arról beszélt, hogy Petrinjában az épületek nagy része nem biztonságos, a legtöbb ember nem térhet vissza otthonába - írtuk kedden este.

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Kapcsolódó