Továbbra sem tudni, mi van 94 milliárd forintnyi lélegeztetőgéppel

járvány
2020 december 30., 08:18

Időről időre visszatérünk arra, hogy mi a helyzet a tavasszal a Külügyminisztérium által vásárolt majdnem 17 ezer lélegeztetőgéppel. Miután 300 milliárd forintot (két Puskás Aréna árát) fizettek a feleslegesen sok eszközért, talán érthető az érdeklődés.

Ez mondjuk kevéssé hatja meg a Külügyminisztériumot, mert egyáltalán nem válaszolnak már a megkereséseinkre. De a Központi Statisztikai Hivatal rendszeresen frissülő adatai között továbbra is van egy grafikon az orvosi eszközök importjáról, és ezen belül arról is, hogy milyen értékű lélegeztetőgép érkezett az országba.

link Forrás

És ez alapján továbbra is jelentős, 94 milliárd forintnyi különbség van a bejelentett vásárlások és a ténylegesen levámolt lélegeztetőgépek értéke között.

Idén ugyanis legalább 317 milliárd forint értékű lélegeztetőgépeknek kellett volna érkeznie Magyarországra. Ebben benne van a külügyminisztérium által 300 milliárd forintért vásárolt 17 ezer darab, illetve az állami kórházellátó 26,7 milliárdos beszerzése. Az ÁEEK 2481 darabot vett, nem mellékesen fele átlagáron, mint a külügy. (A két nagy beszerzés összegéből 10 milliárd forint azért jön le, mert a külügy vett ezer dabar itthoni összeszerelésű lélegeztetőt is, tehát nem import.)

A KSH-s adatokban azonban novemberig nincs nyoma a 317 milliárdos importnak. Náluk összesen csak 224 milliárdnyi behozott lélegeztetőgép szerepel. Így jön ki a 94 milliárd forintos különbség.

Még szeptemberben Menczer Tamás államtitkár azzal magyarázta a különbséget, hogy természetesen megérkeztek a lélegeztetők, de azokat még nem vámolták el, márpedig a KSH a vám alapján számolja a statisztikáját. Azóta valóban nőtt a staisztikában szereplő szám, de még mindig van egy 94 milliárdos luk.

Az is lehet, hogy a külügy nem is akarta már elvámolni a lélegeztetők egy részét, mert azt tovább akarta adni. Erre utal, hogy a külügyminisztérium ősszel utasította a külképviseleteket, hogy találjanak vevőt 8000 darab lélegeztetőre. Ezért tárolhatják azokat például magáncégek vámraktárában, ami jelentős bérleti díjjal jár, mert ezt a konstrukciót rövid időszakra találták ki.

Ha ez így van, akkor el kellene ismerni, hogy valóban teljesen feleslegesen vásárolt ennyi lélegeztetőt a külügy. Most is érdemes gyorsan tisztázni: nem az a baj, hogy a kormány a lombardiai kórházi állapotokat látva tavasszal lélegeztetőgépeket vett a meglévő 2500 darab mellé. Még akkor sem, ha tavasszal 80-an, ősszel, a második hullámban 647-en voltak csak egyszerre lélegeztetőgépen. De 17 ezer darabot vásárolni tényleg teljesen értelmetlen volt, ráadásul éppen akkor, amikor az óriási kereslet miatt horroráron adták el ezeket az eszközöket Kínában, ki tudja milyen alkuk során. Annyiért egészen biztosan nem fogjuk tudni eladni a lélegeztetőket, mint amennyiért vettük, ha el tudjuk adni egyáltalán.

És mindezt természetesen úgy, hogy hiába van eszköz - ahogy a kormánypárti politikusok büszkén emlegetik, a világon dobogósok vagyunk az egy főre jutó lélegeztetők számában -, ha nincs az üzemeltetésükre elég szakember. Merkely Béla, a SOTE rektora egy decemberi előadásában mondta el, hogy „a magyar egészségügy teherbíró képessége 1000 lélegeztetett beteg körül határozható meg, ekkora és ennél nagyobb számú súlyos állapotban lévő beteget hosszú időn keresztül az ellátórendszer nem bír el”.

Hadházy Ákos adatigénylésére hivatkozva a hvg írta meg november végén, hogy a külügy által vásárolt 17 ezer lélegeztetőből eddig csak 7344-et vett át az Állami Egészségügyi Ellátóközpont (ÁEEK). Ebből is mindössze 917-et szállított ki az ÁEEK magyarországi kórházakba november 26-áig. A fennmaradó 5318 berendezést a TEVA Gyógyszertár Zrt. gödöllői raktárában, a maradékot pedig készletgazdálkodási főigazgatósága raktáraiban, valamint a Waberer’s–Szemerey Logisztika Kft. soroksári raktárbázisán tárolja az emberi erőforrásminisztérium alá rendelt szervezet.

A következő kérdéseket küldtük a külügyminisztériumnak:

  • Ismét arról kérnék tájékoztatást, remélem ezúttal válaszolnak is rá, hogy elvámolták-e az összes megvásárolt lélegeztetőgépet?
  • Ha még nem az összeset, mennyi maradt hátra, és miért nem estek át még a vámvizsgálaton?
  • A KSH adatai szerint novemberig 224 milliárd forint értékű lélegeztetőgép érkezett az országba, de a minisztérium tájékoztatása szerint 300 milliárd forintért vásárolt a kormány lélegeztetőgépeket tavasszal. Mi a különbség oka?
  • Tudomásunk szerint a gépek egy részét a Ghibli vámraktáraiban őrizték és a cég raktározza továbbra is a gépeket. Miért ezt a megoldást választották, és mennyibe került eddig az eszközök raktározása?
  • Hány gépet adtak el eddig a megvásároltak közül?

De nem kaptunk ezekre választ.