Kínában is indulhat a tömeges oltás

járvány
2020 december 31., 07:07

Megkapta a szükséges engedélyeket a kínai hatóságoktól a Sinopharm által kifejlesztett koronavírus elleni vakcina, így hamarosan ott is elindulhat a tömeges oltás. A kínai állam tulajdonában lévő gyógyszercég által fejlesztett vakcinával egy sürgősségi program keretében már beoltottak nagyjából egymillió embert Kínában, de a hatóságok nyilatkozatai szerint nagyjából az ország népességének 60-70 százalékát kellene beoltani ahhoz, hogy kialakuljon a nyájimmunitás.

Hogy mikor indulhat a tömeges oltás, azt egyelőre pontosan nem tudni, csak annyit, hogy hamarosan. A vakcinát fejlesztéséért felelős munkacsoport vezetője viszont azt mondta, hogy az oltás árazásánál csak a gyártási költségeket vették figyelembe, és azt minden kínai polgárnak ingyen kellene megkapnia, ami után

a kínai állami média már azt közölte, hogy az oltás ingyenes lesz. Szerdán közölték, hogy a kísérletek utolsó fázisa alapján a Sinopharm vakcinája 79 százalékban hatásos, korábban az Egyesült Arab Emírségekben végzett kísérletek pedig 86 százalékos hatásosságról számoltak be. Igaz, a kutatások adatait nem közölték. A kínai hatóságok közlése szerint később majd kínai és nemzetközi folyóiratokban is közölni fogják az adatokat, de erről sem mondták el, hogy pontosan mikor. A Sinopharm két vakcinát is fejlesztett, ezek mellett még három oltást fejlesztenek és tesztelnek kínai cégek. (Guardian)