Sok egészségügyi dolgozó visszautasítja a vakcinát Amerikában

koronavírus
2020 december 31., 17:39

Aggasztóan magas a vakcinát elutasító egészségügyi dolgozók aránya a Los Angeles Times szerint, és ennek a lakosság hozzáállására is nagy hatása lehet. Van olyan kórház, ahol a dolgozók fele nem kért az oltásból.

A kaliforniai Tehama megye St. Elizabeth kórházában a 700 dolgozónak kevesebb, mint a fele kérte csak a koronavírus elleni vakcinát, amit az elsők között kaphattak volna meg, Los Angelesben pedig az egészégügyi dolgozók 20-40 százaléka utasította vissza az oltást.

A kutatók számára is teljes meglepetést jelent a trend, mert azt gondolták, hogy a kórházi dolgozók között lesz a legnagyobb az oltási hajlandóság. Ezzel szemben Riverside megyében azon kell gondolkodniuk a tisztségviselőknek, hogy hogyan osszák szét a leghatékonyabban azokat a dózisokat, amiket az elsőként jogosult egészségügyisek visszautasítottak.

Volt olyan ápoló, aki terhessége miatt utasította vissza a vakcinát. Klinikai vizsgálatokkal még nem ellenőrizték az oltás biztonságosságát terhes nőkön, de a CDC szakértői szerint nem valószínű, hogy bármilyen különös veszélyt jelentene rájuk.

"Választanom kell, hogy a koronavírus kockázatát, vagy az oltás ismeretlenségét vállalom be" - mondta a nő. "Azt hiszem, a koronavírus veszélyét választom. Azt valamilyen szinten tudom konrtollálni és meg tudom akadályozni a maszkviseléssel, még ha nem is száz százalékosan."

Az egészségügyi dolgozók a terhességi kockázaton túl jellemzően hasonló okokból utasítják el a vakcinát, mint a társadalom többi része: félnek a mellékhatásoktól, nem bíznak a kormányban és az egészségügyi hatóságokban, vagy úgy gondolják, ha eddig nem kapták el a vírust, ezután is jó eséllyel megúszhatják, és alulértékelik a vírus veszélyességét.

A Kaiser Family Foundation friss kutatása alapján az egészségügyi dolgozók 29 százaléka hezitált a vakcina beadatása kapcsán, míg az általános társadalomban ez az arány 27 százalék.

"Ez mindenképpen kiábrándító" - mondta Sal Rosselli, az Egészségügyi Dolgozók Országos Szövetségének az elnöke. "De nem meglepő, figyelmbe véve azt, hogy a szövetségi kormányzat hogyan viselkedett az elmúlt tíz hónapban."

A szakértők hangsúlyozták, hogy a járvány leküzdésének sikeressége azon múlik, hogy mennyien oltatják be magukat. Ha túl kevés ember kap a vakcinából, a járvány elnyúlik, és bármikor kialakulhat egy újabb nagyobb hullám, ami óriási terhet ró az egészségügyi rendszerre és a gazdaságra is.

Az aggódó egészségügyi dolgozók közül sokan attól is félnek, hogy az elsők között oltanák be őket, mert úgy érzik, mintha ennek teszt jellege lenne. Több kórház készít ismeretterjesztő videókat, hogy meggyőzzék a hezitáló dolgozóikat a vakcina biztonságosságáról.


A vakcinával szembeni szkepticizmus nem csak a kórházakban van jelen, a kaliforniai idősotthonok dolgozóinak negyede nem bízik az oltásban, annak ellenére, hogy az államban az összes koronavírusos halott 35 százaléka idősotthonokban halt meg.

"Félnek a mellékhatásoktól, nem tudják, mi fog történni, és hogy tényleg megvédi-e őket az oltás" - mondta egy időseket gondozó nővér, aki szerint a vakcinakérdés átpolitizálódott, és sokakat ez tart vissza. Ő maga sem akarta beadatni az oltást, amíg a munkahelyén hirtelen meg nem jelent a vírus.

Nem világos, hogy mi történik azokkal az oltóanyagokkal, amiket a kórházi dolgozók visszautasítanak. Az állami iránymutatás szerint a kórház ilyen esetben felajánlhatja a dózist olyan embereknek, akik az oltási terv szerint az egészségügyi dolgozók után szerepelnének.

Tehama megye egészségügyi tisztviselője szerint mindeközben a lakosság többi tagja naponta hívásokkal bombázza a hivatalát, hogy mikor kaphatnak az oltásból.

(LA Times)