7000 néző telefonon tapsolta meg a Bécsi Filharmonikusok újévi koncertjét

ZENE
2021 január 01., 15:21

Közönség nélkül, mégis élő tetszésnyilvánítás mellett tartották meg idén a Bécsi Filharmonikusok hagyományos újévi koncertjét, amelyet a Musikverein üres, virágokkal feldíszített Aranytermében az olasz Riccardo Muti vezényelt, immár a hatodik alkalommal.

link Forrás

Szerte a világban 7000 előzetesen regisztrált néző a mobiltelefonja előtt ütötte össze a tenyerét, a tapsolók - köztük Antonio Guterrers ENSZ-főtitkár - hangját a hangtechnikusok egyesítették és élőben játszották be a koncertterembe, ahol a 79 éves dirigens a közönség személyes jelenlétének hiánya által nem zavartatva vezényelte a szokásos lendülettel a Strauss család tagjainak zenéjét.

A zene örömöt, reményt és békét hoz és fontos a mentális egészség szempontjából - mondta Muti a hagyományos ráadásszámok, a Kék Duna-keringő és a Radetzky-induló előtt.

photo_camera Fotó: DIETER NAGL/AFP

Néhány nappal korábbi beharangozó sajtótájékoztatóján Muti azt mondta, hogy a Bécsi Filharmonikusok újévi koncertje a koronavírus-járvány okozta válság közös legyőzéséről szól. "Szükségünk van a reményre. Még ha nem is lesz közönség a Musikverein termében, a béke és a reménység üzenetét fogjuk küldeni a közönségnek szerte a világban" - hangoztatta.

A koncerten elhangzó zeneművek - főként a Strauss család tagjainak szerzeményei - örömöt és nosztalgiát fejeznek ki, de bánatot is - mondta Muti. Több zenemű először hangzott fel a bécsi újévi koncerten, köztük Carl Zeller Grubenlichter keringője, Carl Millöcker In Saus und Braus polkája és Karel Komzák Bad'ner Mad'ln keringője.

A 81. bécsi újévi koncertet a világ több mint 90 országába sugározta az osztrák közszolgálati tévé, az ORF, becslések szerint mintegy 50 millió nézőt elérve. A koncert alkalmából bejelentettek, hogy 2022-ben ismét Daniel Barenboim vezényli az újévi hangversenyt, 2009 és 2014 után immár harmadik alkalommal. (MTI)