A BioNTech vezetője szerint lehetnek akadozások a vakcinák kiszállításában az EU-ban

járvány
2021 január 01., 15:58

A német BioNTech és amerikai partnere, a Pfizer jelenleg azon dolgozik, hogy hogyan gyorsíthatnák fel a vakcinagyártó kapacitásaikat, ugyanakkor a vállalat vezetője arra figyelmeztetett, hogy lehetnek majd fennakadások az európai vakcinaellátásban mindaddig, amíg a többi gyógyszergyár termékei nem jelennek meg a piacon.

A Reuters cikke szerint ugyan a német vállalat volt a leggyorsabb a vakcina kifejlesztése során, ugyanakkor az európai piacra mégis lassabban érkeztek meg, miután az EU hatóságai más országokhoz képest lassabban hagyták jóvá a vakcinát, és Brüsszel viszonylag kisebb mennyiségben is rendelt tőlük oltóanyagot,

A csúszás elsősorban a vállalat hazájában, Németországban okozott megrökönyödést, hiszen miközben a BioNTech/Pfizer vakcinájával több országban is tömegesen oltottak már, addig voltak német régiók, ahol az oltások megkezdése után pár nappal már le is kellett állítani az oltásokat, mert nem volt több vakcina. A BionTech vezérigazgatója, Ugur Sahin elismerte, hogy a jelenlegi helyzet nem néz ki jól: az történt, hogy mivel még nincs másik jóváhagyott vakcina az európiai piacon, lyuk keletkezett az ellátási láncokban, amit a német vállalat a saját vakcináival tudott csak kipótolni.

Sahin és felesége, a vállalat vezető kutatója, Oezlem Tuereci (történetükről korábban részletesen is írtunk) szerint az EU tehet a kialakult helyzetről: míg az Egyesült Államok már júliusban 600 millió dózis vakcinát kötött le, addig az EU novemberig várt a 300 milliós megrendeléssel. Tuereci a Spiegelnek beszélt arról, hogy egy ponton nyilvánvalóvá vált, hogy ennyire gyorsan nem tudják majd teljesíteni a megrendeléseket, de akkor már késő volt bármin módosítani.

Az interjú megjelenése után a BioNTech közölte, hogy egyeztetnek Brüsszellel, hogyan tudnák felgyorsítani a gyártást. A vállalat abban bízik, hogy a februári tervezett átadásnál is gyorsabban elkészülhet az új gyártókapacitásuk Marburgban, és ezzel 2021 első felében 250 milliónyi további dózis előállítására lesznek képesek. Emellett folynak tárgyalások külső kapacitások bevonásáról is, de erről konkrétumokat leghamarabb január végén lehet majd megtudni.

A várakozások szerint a Moderna vakcinája január 6-án kaphatja meg az európai gyógyszerfelügyelet engedélyét. (Arról, hogy Magyarország mennyit rendelt Moderna vakcinájából, egyelőre nem tudni semmit.) Emellett még az Oxford-AstraZeneca vakcinája vár az EMA jóváhagyására, de ott nem tudni egyelőre kitűzött döntési dátumokról.