A japán miniszterelnök szerint idén már biztos nem halasztják el az olimpiát

A 2020-ról a járvány miatt 2021-re halasztott olimpia és paralimpia a tervek szerint idén nyáron fog megvalósulni a japán miniszterelnök szerint, annak ellenére is, hogy Tokióban jelenleg is meredeken nő az új fertőzöttek száma.

A tervek szerint az olimpia július 23-án indulhat el, míg a paralimpiai játékok egy hónappal később, augusztus 24-én rajtolhatnának el. Az olimpia fő helyszínének számító Tokióban azonban az elmúlt napokban rekord számú fertőzöttet regisztráltak, először ment 1000 fölé az egy nap alatt azonosított betegek száma. 

Fotó: MARIJAN MURAT/dpa Picture-Alliance via AFP

Szuga Josihide miniszterelnök szerint ugyanakkor meg fogják rendezni idén nyáron a játékokat, méghozzá biztonságos körülmények között. Az biztos, hogy az olimpia jóval drágább lesz a tervezettnél: jelen állás szerint 2,8 milliárd dollárral nőttek meg a játékok rendezési költségei a járvány következtében, és ezzel ez az olimpia lehet a történelem legdrágább olimpiája. 

A BBC felidézte a japán közszolgálati NHK által ismertetett közvélemény-kutatás eredményét, mely szerint a japánok többsége nem szeretné, ha idén lenne az olimpia, és vagy újabb halasztást vagy a teljes lemondást támogatnák inkább. Szuga szerint ugyanakkor az olimpia a globális szolidaritás szimbóluma lehet majd. 

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.