A japán miniszterelnök szerint idén már biztos nem halasztják el az olimpiát

olimpia
2021 január 01., 17:59

A 2020-ról a járvány miatt 2021-re halasztott olimpia és paralimpia a tervek szerint idén nyáron fog megvalósulni a japán miniszterelnök szerint, annak ellenére is, hogy Tokióban jelenleg is meredeken nő az új fertőzöttek száma.

A tervek szerint az olimpia július 23-án indulhat el, míg a paralimpiai játékok egy hónappal később, augusztus 24-én rajtolhatnának el. Az olimpia fő helyszínének számító Tokióban azonban az elmúlt napokban rekord számú fertőzöttet regisztráltak, először ment 1000 fölé az egy nap alatt azonosított betegek száma.

photo_camera Fotó: MARIJAN MURAT/dpa Picture-Alliance via AFP

Szuga Josihide miniszterelnök szerint ugyanakkor meg fogják rendezni idén nyáron a játékokat, méghozzá biztonságos körülmények között. Az biztos, hogy az olimpia jóval drágább lesz a tervezettnél: jelen állás szerint 2,8 milliárd dollárral nőttek meg a játékok rendezési költségei a járvány következtében, és ezzel ez az olimpia lehet a történelem legdrágább olimpiája.

A BBC felidézte a japán közszolgálati NHK által ismertetett közvélemény-kutatás eredményét, mely szerint a japánok többsége nem szeretné, ha idén lenne az olimpia, és vagy újabb halasztást vagy a teljes lemondást támogatnák inkább. Szuga szerint ugyanakkor az olimpia a globális szolidaritás szimbóluma lehet majd.