Akár 50 százalékkal kisebb irodákba költözhetnek a legmenőbb londoni jogi vállalatok, mert olyan sokan dolgoznának a jövőben otthonról

külföld
2021 január 04., 07:31

Jól jelzi, hogy a koronavírus-járvány milyen alapvető változásokat indított be (vagy gyorsított fel) a világban az a példa is, hogy vezető nemzetközi ügyvédi irodák sorra döntöttek úgy, hogy inkább mégse költöznek nagyobb és drágább irodákba, mivel a járvány miatt sok alkalmazottjuk otthoni munkavégzésre állt át, és a vállalatoknál arra számítanak, hogy ez a trend meg fog maradni a vírus lecsengése után is.

A Financial Times írt arról, hogy a Norton Rose Fulbright nemzetközi ügyvédi iroda és a londoni székhelyű Fieldfisher is az irodahelyek csökkentéséről döntött, és jelentősen, akár 30-50 százalékkal is csökkenhet majd az irodai helyeik száma.

photo_camera A londoni City Fotó: DANIEL LEAL-OLIVAS/AFP

A döntés élesen szembemegy az egy évvel ezelőtti trendekkel, amikor a nagy irodák sorra kötötték a rendkívül drága, több millió fontos irodabérleti szerződéseket, azzal a céllal, hogy ez is egy fontos eszköz lehet a legtehetségesebb végzős joghallgatók, illetve a leggazdagabb ügyfelek odacsábításában. A londoni ingatlanpiacot elemző Cushman & Wakefield szerint az ügyvédi irodák költözése jelentette a legnagyobb üzleti lehetőséget a helyi ingatlanirodák számára.

De a járvány úgy fest, megállíthatja ezt a folyamatot, és az ügyvédi irodák most már inkább kisebb helyiségekben gondolkodnak. Részben összefügg ez persze azzal is, hogy sok vállalat a gazdasági bizonytalanságok miatt mérsékelni akarja a kiadásait, de legalább ennyire fontos az is, hogy mindenhol azzal számolnak, egyre több helyen gondolnak arra, hogy a jövőben kevesebben fognak dolgozni az irodából.

Vannak vállalatok, melyek kezét jelenleg megkötik a hosszútávú bérleti szerződések, ők viszont abban gondolkodnak az FT cikke szerint, hogy a hatalmas, sokszor több emeletnyi irodatér kisebb részeit ki tudják majd adni másnak.

A DWF Groupnál például azzal számolnak, hogy fél év alatt 600 ezer fontot spórolhatnak azzal, hogy számos irodájuk méretét a felére csökkentik. A vállalat egyik vezetője, Matt Doughty azt közölte a lappal, hogy belső felmérésük szerint a munkavállalóik többsége heti három napot szívesen dolgozna otthonról, ezért most külső szereplőket is keresnek, akik vennének át tőlük irodahelyeket.

Arról, hogy milyen hatása lehet a munkahelyekre és az irodákra a járvány, sok szó esett a 444 podcast-sorozatának vonatkozó részében is, érdemes meghallgatni.