Elnézést kért az ír köztévé, mert a szilveszteri műsorban azon viccelődtek, hogy Isten megerőszakolt egy közel-keleti migránst

2021 január 4., hétfő 7:12

Jókora felháborodáshoz és végül bocsánatkéréshez vezetett az ír közszolgálati tévé (RTÉ) szilveszteri műsorának egy jelenete, amiben erőszaktevőként ábrázolták Istent. A 23 másodperces álriportban azt mondták: „Az ötmilliárd éves vádlott állítólag akarata ellenére termékenyített meg egy fiatal, közel-keleti migránst, emiatt két év börtönre ítélték, 24 hónapra felfüggesztve. A hír hallattán Harvey Weinstein Írországban kérte ügye újratárgyalását.”

A műsor miatt több mint ezer panasz érkezett a tévéhez, Eamon Martin érsek pedig a felvétel eltávolítását követelte, mert sértő minden katolikus és keresztény emberrel szemben, írja a Guardian.

Az RTÉ közleményben kért elnézést azoktól, akiket megbántott a műsorblokk, és ígéretet tettek, hogy az előírásoknak megfelelően fognak válaszolni a panaszlevelekre. A jelenet utólagos törlésére viszont nem tértek ki.

Az ateisták csoportja védelmébe vette a tévét, hiszen egy 2018-as népszavazás eredményeként már nem számít bűncselekménynek az istenkáromlás. Korábban Stephen Fry ellen indítottak nyomozást, mert egy műsorban hülyének és beszűkült gondolkodásúnak nevezte Istent. A rendőrség végül ejtette az ügyet, mert Fry nem sértett meg annyi embert, hogy el lehessen ítélni.