Közel 12 ezer egészségügyi dolgozó kapott védőoltást Magyarországon

járvány
2021 január 04., 10:00

Mostanáig közel 12 ezer egészségügyi dolgozót oltottak be koronavírus elleni vakcinával, mondta Müller Cecília az operatív törzs tájékoztatóján.

December 26-a óta összesen 40 ezer embernek elegendő vakcina érkezett Magyarországra. Kedden további, 39 ezer ember oltására elegendő adagot várnak. Szlávik János, a Dél-Pesti Centrumkórház infektológus főorvosa vasárnap azt mondta, az egészségügyi dolgozók körében is létezik az oltásellenesség, ez is befolyásolja az oltási arányt.

A beérkező oltóanyagok felét tartalékolják, mert egy embernek két oltásra van szüksége az elérhető legmagasabb védettséghez. A kettő közt 21 nap telik el.

Kiderült még, hogy 20744 óvodai és iskolai dolgozó vett részt a hétvégi önkéntes koronavírustesztelésen. Közülük 209-en bizonyultak fertőzöttnek. Ez 1 százalékos pozitivitási arány. Egy hónapja sokkal több, 40 ezer óvodai és 83 ezer általános iskolai dolgozót teszteltek, akkor 1,75 és 1,91 százaléknak lett pozitív az eredménye.

György László közigazgatási államtitkár elmondta, hogy a vezetésével megalakult az oltási tervek végrehajtásával foglalkozó munkacsoport.