Indonéziában előbb oltják be a munkaképes felnőtteket, mint az időseket

járvány
2021 január 05., 17:21

A kínai SinoVac által fejlesztett oltóanyaggal kezdik meg Indonéziában a jövő héten a tömeges oltási kampányt; a vakcinát elsőként az elnöknek adják be - derül ki az ország egészségügyi miniszterének keddi közleményéből.

Budi Gunadi Saikin bejelentése szerint Joko Widodót szerdán oltják be a Sinovac Biotech gyógyszercég CoronaVac nevű vakcinájával. A január 13-án induló oltási kampány Jakartában kezdődik, és a következő két napban kiterjesztik Indonézia további térségeire is. Az elnök már korábban bejelentette, hogy elsőként fogja beadatni magának a vakcinát, hogy meggyőzze az embereket az oltás biztonságosságáról.

Őt követően a vírusfertőzésnek leginkább kitett, 1,3 millió egészségügyi dolgozót oltják be, majd a tartományok kormányzóit, erősítendő a lakosság bizalmát a vakcinában. Az oltási kampány előreláthatóan 15 hónapot vesz igénybe, az országba eddig 3 millió dózis érkezett a SinoVac oltóanyagából.

Érkeznek a vakcinák az országba
photo_camera Érkeznek a vakcinák az országba Fotó: CHAIDEER MAHYUDDIN/AFP

A Reuters kiemeli azt is, hogy szemben a világ országainak jelentős részével, Indonéziában a dolgozó felnőtt lakosságot tervezik előbb beoltani, mint a veszélyeztetettebb időseket. A cél az, hogy minél előbb kialakuljon a nyájimmunitás, és a gazdaság teljes sebességgel éledhessen újra. Az indonéz kísérletet világszerte sok ország fogja kíváncsian figyelni, teszi hozzá a hírügynökség.

Az indonéz döntést az befolyásolta, hogy a kínai vakcinával kell elkezdeniük az oltást, és még nincs elegendő információjuk arról, hogy az oltás mennyire hatékony az idősek esetében.

Jóllehet az indonéz élelmiszeripari és gyógyszerfelügyeleti hatóság (BPOM) még nem engedélyezte a vakcina vészhelyzeti alkalmazását, az ügynökség részéről korábban már bejelentették, azonnal elkezdik az engedélyeztetési eljárást, amint megérkeznek az Indonéziában, Brazíliában és Törökországban végzett tesztvizsgálatok utolsó szakaszának eredményei.

A Sinovac Biotech a Bio Farma indonéz állami gyógyszergyártó vállalattal együtt elvégzett eddigi kísérletei alapján a CoronaVac 91,25 százalékos hatékonysággal bír, míg Braziliából azt közölték, a hatékonyság 50 százalék fölött van.

Becslések szerint az országban 181,5 millió embert, a lakosság körülbelül 67 százalékát kell beoltani ahhoz, hogy közösségi immunitás alakuljon ki a koronavírussal szemben.

Az indonéz kormány ugyanakkor több mint 329 millió dózist foglalt le más vakcinagyártók, elsősorban a Pfizer és a BioNtech, valamint az AstraZeneca oltóanyagaiból is.

Indonézia 270 millió lakossal a világ negyedik legnépesebb országa. Délkelet-Ázsiában itt van a legtöbb fertőzött, a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem kedd reggeli összesítése szerint a regisztrált fertőzöttek száma elérte a 772 103-at, a Covid-19-be 22 911-en haltak bele.

Jakarta december közepén bejelentette, hogy az oltóanyagot ingyenessé teszi az állampolgárok számára. (MTI, Reuters)