KSH: Októberhez képest novemberben picit csökkent a munkanélküliek száma

444 Hírlevelek
Hírleveleink házhoz visznek mindent, amit tudni kell.

45 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma tavaly novemberben, és ebben a hónapban 9 ezer ember vesztette el a munkáját a KSH legújabb statisztikája szerint. 

A tavalyi 45-48. heti adatokra épülő előzetes gyorsbecslése alapján a KSH karácsony előtt azt közölte, hogy tavaly novemberben az előző hónaphoz képest 45 ezerrel 4 millió 496 ezerre nőtt a foglalkoztatottak száma.

A foglalkoztatottak novemberi száma 26 ezerrel (0,6 százalékkal) maradt el az egy évvel korábbitól. A létszámnövekedés eredményeként a 15-64 évesek foglalkoztatási rátája egy hónap alatt 1,0 százalékponttal 70,6 százalékra emelkedett és 0,3 százalékponttal meghaladta az egy évvel korábbit is.

A munkanélküliek száma egy hónap alatt 9 ezerrel, 190 ezerre csökkent, amivel a gyorsbecslés szerint 34 ezerrel haladta meg az előző novemberit. A 4,1 százalékos munkanélküliségi ráta 0,2 százalékponttal alacsonyabb az októberinél, de 0,7 százalékponttal magasabb az egy évvel korábbinál.

A távmunkában, vagy home office-ban foglalkoztatottak aránya novemberben 8,2 százalékos volt a szeptemberi 5,8 és az októberi 7,6 százalék után, de 9 százalékponttal elmaradt a májusi 17,2 százaléktól.

A Nemzeti foglalkoztatási szolgálat adatai szerint a nyilvántartott álláskeresők száma tavaly novemberben csaknem 10 ezerrel 296,5 ezerre csökkent és 80 ezerrel apadt a júniusi 376 ezres csúcshoz képest. Decemberben 5800-zal tovább csökkent a regisztrált álláskeresők száma és az év végén 290 ezer 700-an voltak.

Az előző havi jelentés szerint októberben a foglalkoztatottak átlagos havi létszáma 4 millió 451 ezer volt, az előző hónaphoz képest 31 ezerrel, az egy évvel korábbihoz képest pedig 72 ezerrel kevesebb. A munkanélküliek száma októberben az előző hónaphoz viszonyítva 23 ezerrel, 199 ezerre csökkent, a 4,3 százalékos munkanélküliségi ráta pedig 0,4 százalékponttal volt alacsonyabb az egy hónappal korábbinál. Mivel a foglalkoztatás szintje is csökkent októberben, 53 ezerrel emelkedett az inaktívak száma elsősorban azokból, akik - a járvány terjedése és az ismételten bevezetett korlátozások miatt - nem kerestek munkát. (MTI)

2013-as indulásunk óta 2021 lesz a 444 történetének legfontosabb éve. Hamarosan teljesen megújulunk, és teszünk egy nagy lépést arra, amerre a világ legjobb újságjai haladnak. A minden eddiginél színvonalasabb, tartalmasabb cikkek, videók, podcastok felé, egy olyan üzleti modellben, ami hosszú távon is garantálhatja a függetlenségünket, és ezért rátok, az olvasóinkra támaszkodik.

Csak veletek szövetségben tudunk túlélni és erősödni, ezért hoztuk létre a Kört azok számára, akik szívesen csatlakoznának a 444 közösségéhez, és támogatnák a munkánkat. A technikai fejlesztés zajlik, a feladat nem kicsi, minden erőnkkel azon vagyunk, hogy mihamarabb a végére érjünk. És közben olyan nagy dobásokra is van időnk, mint legújabb dokumentumfilmünk, A gyilkosok emlékműve.

Csatlakozz a 444 Körhöz, a független, minőségi sajtó támogatóinak közösségéhez!

Ha pedig már korábban csatlakoztál hozzánk, de úgy érzed, rászolgáltunk a további támogatásodra, itt tudsz segíteni.

Köszönjük!!444!!!