Koronavírus-számok Magyarországon 9/20/2021
Elhunytak + 13 Σ 30 136
Kórházban + 27 Σ 380
Fertőzöttek + 1 072 Σ 818 231
Tesztek + 36 911 Σ 6 805 886
Oltottak + 4 775 Σ 5 859 814
A legújabb trendek

Operatív törzs: újra fogadunk utasokat az Egyesült Királyságból

január 5., kedd 9:43

Friss kormánydöntés értelmében megszüntetik a polgári repülőgépek beutazási tilalmát az Egyesült királyságból kedd éjféltől, jelentette be Kiss Róbert alezredes az operatív törzs keddi sajtótájékoztatóján.

Az utasokra a hatályban lévő karanténszabályok érvényesek.

Müller Cecília tisztifőorvos ismertette, hogy újabb 39 ezer vakcina érkezett kedden az országban, ezzel együtt összesen 78875 fő beoltására elegendő vakcina van Magyarországon.

Müller Cecília bejelentette, hogy a kórházakba is küldenek vakcinákat, ahol az intézmény vezetőjének irányításával fog zajlani a dolgozók beoltása. Az egészségügyi dolgozókon túl készülnek a bentlakásos szociális intézményekben dolgozók oltására is. Azt is előrevetítette, hogy helyi szinten oltócsoportok fognak oltani, hogy az időseknek kelljen elhagyni a megszokott környezetüket.

Müller Cecília szerint a napokban fogják tudni bővíteni a kört.

Az RTL megkérdezte, hogy mikor kezdik meg a szociális dolgozók beoltását. Müller Cecília erre azt a választ adta, hogy hetente érkezik új szállítmány, és ennek függvényében fogják kezdeni a szociális dolgozók oltását, de az is befolyásolja, hogy a preferált csoport (egészségügyi dolgozók) beoltásával hogy haladnak.

A HVG azt kérdezte: Mi indokolja, hogy alapbetegséggel rendelkező 18 és 59 év közötti később kapja meg az oltást, mint a rendvédelmi dolgozók?

Müller Cecília szerint az, hogy ők magasabb kockázatnak vannak kitéve, és a védtelen emberekre vigyáznak.

Szintén a HVG kérdezte, hogy van-e időbeli határa a csoportok oltásának, vagy előfordulhat, hogy márciusban is még az egészségügyi dolgozókat fogják oltani?

A tisztifőorvos szerint nem fordulhat elő, mert az egészségügyi dolgozók felismerik, hogy elsőként kell jelentkezniük az oltásra. Azt látják, hogy nő az oltási kedv a kezdeti bizonytalanság után, de nincs határidő, hogy meddig oltanak egy-egy csoportot. Később is van lehetőség az oltásra.