Koronavírus-számok Magyarországon 05.07.
Elhunytak + 106 Σ 28 403
Kórházban - 249 Σ 3 855
Fertőzöttek + 1 541 Σ 789 188
Tesztek + 18 647 Σ 5 494 198
Egyszer oltottak + 50 835 Σ 4 203 873

Operatív törzs: újra fogadunk utasokat az Egyesült Királyságból

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

Friss kormánydöntés értelmében megszüntetik a polgári repülőgépek beutazási tilalmát az Egyesült királyságból kedd éjféltől, jelentette be Kiss Róbert alezredes az operatív törzs keddi sajtótájékoztatóján.

Az utasokra a hatályban lévő karanténszabályok érvényesek.

Müller Cecília tisztifőorvos ismertette, hogy újabb 39 ezer vakcina érkezett kedden az országban, ezzel együtt összesen 78875 fő beoltására elegendő vakcina van Magyarországon.

Müller Cecília bejelentette, hogy a kórházakba is küldenek vakcinákat, ahol az intézmény vezetőjének irányításával fog zajlani a dolgozók beoltása. Az egészségügyi dolgozókon túl készülnek a bentlakásos szociális intézményekben dolgozók oltására is. Azt is előrevetítette, hogy helyi szinten oltócsoportok fognak oltani, hogy az időseknek kelljen elhagyni a megszokott környezetüket.

Müller Cecília szerint a napokban fogják tudni bővíteni a kört. 

Az RTL megkérdezte, hogy mikor kezdik meg a szociális dolgozók beoltását. Müller Cecília erre azt a választ adta, hogy hetente érkezik új szállítmány, és ennek függvényében fogják kezdeni a szociális dolgozók oltását, de az is befolyásolja, hogy a preferált csoport (egészségügyi dolgozók) beoltásával hogy haladnak.

A HVG azt kérdezte: Mi indokolja, hogy alapbetegséggel rendelkező 18 és 59 év közötti később kapja meg az oltást, mint a rendvédelmi dolgozók?

Müller Cecília szerint az, hogy ők magasabb kockázatnak vannak kitéve, és a védtelen emberekre vigyáznak. 

Szintén a HVG kérdezte, hogy van-e időbeli határa a csoportok oltásának, vagy előfordulhat, hogy márciusban is még az egészségügyi dolgozókat fogják oltani?

A tisztifőorvos szerint nem fordulhat elő, mert az egészségügyi dolgozók felismerik, hogy elsőként kell jelentkezniük az oltásra. Azt látják, hogy nő az oltási kedv a kezdeti bizonytalanság után, de nincs határidő, hogy meddig oltanak egy-egy csoportot. Később is van lehetőség az oltásra. 

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.