A nagy amerikai folyók harmadának megváltozott a színe

természet
2021 január 06., 14:45

Az Egyesült Államokban lévő nagy folyók kb. harmadának változott a színe az elmúlt három évtizedben – állapították meg amerikai kutatók, akik a Geophysical Research Letters folyóiratban ismertették az eredményeiket.

A Coloradói Állami Egyetem és az Észak-Karolinai Egyetem Chapel Hill-i campusának szakemberei az Egyesült Államokról 1984 és 2018 között készült 235 ezer műholdfelvételt tanulmányozva nézték meg, hogyan változott a nagy, legalább 60 méter széles folyók többségének a színe az érintett időszakban.

A Ninglick folyó Alaszkánál 2015. július 6-án.
photo_camera A Ninglick folyó Alaszkában 2015. július 6-án. Fotó: Andrew Burton/Getty Images

A kutatók megállapították, hogy a 34 év alatt a vizsgált folyók kb. egyharmadának megváltozott a domináns színe. Összességében a megfigyelések 56 százalékában a domináns szín a sárga volt, ami nagy mennyiségű üledékre utal, és 38 százalékban többnyire zöld, ami az algák megszaporodását jelzi.

A kutatók közölték, egy folyó színe nem feltétlenül függ össze az egészségi állapotával. Az üledékmennyiség növekedését eredményezheti például a szokásosnál több eső.

A zöld színért gyakran a mezőgazdasági területekről a folyókba kerülő trágya a felelős. Korábbi kutatások szerint az amerikai folyókban lévő mezőgazdasági anyagok bekerülnek az óceánba, algavirágzást és oxigénben szegény halálzónák kialakulását eredményezve.

A kutatók szerint a folyók többségénél a színváltozás fokozatos volt, évek alatt ment végbe. Egy részük kevésbé természetes színekre váltott, aminek nagy valószínűséggel szennyezés vagy valamilyen szerves anyag áll a hátterében.

A szakemberek azt is megállapították, hogy az Egyesült Államok nyugati és északi részén lévő folyók kékről zöldre, míg a keleten lévők inkább sárgára változtak. (PhysOrg via MTI)