Koronavírus-számok Magyarországon 04.17.
Elhunytak + 217 Σ 24 979
Kórházban - 512 Σ 8 947
Fertőzöttek + 4 604 Σ 746 802
Tesztek + 30 662 Σ 5 096 421
Oltottak + 68 245 Σ 3 213 837

Nem engedik be Kínába a WHO szakértőit

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) tíz hónapja igyekszik tető alá hozni egy látogatást Kínába, a koronavírus-járvány kiindulópontjának tartott Wuhanba, hogy szakértői megvizsgálhassák, valóban az egyik helyi piacról származik-e, és állatról került át emberre a SARS-CoV-2 vírus.

Már majdnem úgy tűnt, hogy sikerül bejuttatni a szervezet szakértőit az országba, Peking decemberben adta meg a zöld lámpát a vizsgálódáshoz. Kedden azonban az elsőként odaküldött két fős delegáció tagjait nem engedték át a határon.

Az egyikük visszafordult, a másikuk egy tranzitországban várakozik. A kínai hatóságok a vízumaikat nem találták rendben - tájékoztatta a WHO az esetről beszámoló BBC-t.

Tedrosz Adhanom, a WHO főigazgatója keddi sajtótájékoztatóján csalódottságát fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a kínai hatóságok még mindig nem zongorázták le a WHO-vizsgálaton dolgozó szakértők beléptetésének engedélyezését. Annak ellenére, hogy ígéretet a legfelsőbb kínai vezetéstől kapott ígéretet, hogy nem állnak a misszió januári megkezdésének az útjába.