A zavargókat kiverték, folytatódhat a választási eredmények hitelesítése a Capitoliumban

külföld
2021 január 07., 00:29

Cikkünk utoljára 05:15-kor frissült.

A zavargások miatti kényszerszünet után újrakezdődött az elnökválasztási eredmények hitelesítésének folyamata, újra összeült a szenátus és a képviselőház a Capitolium épületében. Egyelőre még külön üléseznek, mert a republikánus frakció trumpista szárnya még a Capitolium lerohanása előtt megóvta az arizonai elektorok jelölését, így előbb ezt az értelmetlen vitát kell lezárni. Értelmetlen a vita, mert még a republikánus szenátorok többsége is ellenzi a trumpista kisebbség akcióját, így semmi esély nincs az óvás elfogadására.

A republikánus frakcióból hatvan képviselő és néhány szenátor volt csupán, aki óvással fenyegetőzött. Úgy tervezték, hogy Arizona mellett még Georgia és Pennslyvania, esetleg még Michigan és Wisconsin elektori szavazatait is megóvják. A zavargások hatására az óvás támogatóinak száma megcsappant, több képviselő már az ülés előtt bejelentette, hogy visszavonja óvását.

Mielőtt újrakezdték volna a vitát, Mitch McConnel és Chuck Schumer időkereten kívül kért öt percet. McConnel kezdett. Megrendülten, de határozottan beszélt arról, hogy az amerikai demokrácia nagyobb veszélyeket is túlélt "annál a fejvesztett tömegnél, amit ma láttunk". Még az éjjel teljesítik alkotmányos kötelességüket és hitelesítik az elnökválasztás eredményét, mondta.

link Forrás

Igaz, ő eleve ellenezte az óvásokat, és a választási eredmények elfogadását javasolta. Hat órával korábban, eredeti nyitóbeszédében például egyértelműen közölte, hogy Trump elvesztette a választást, és még azt is hozzátette, hogy az eredmény "nem is volt különösebben szoros".

A demokrata vezérszónok, Chuck Schumer Trumpt a legrosszabb amerikai elnöknek, a Capitoliumba betörőket zavargó csőcseléknek nevezte, akik ellen reményei szerint még Trump kormánya is keményen fel fog lépni. "De ha nem, majd a következő" - mondta. Hogy milyen hatással lehettek a délutáni események a szenátorokra, azt jelzi, hogy igen kemény szavai semmiféle hangos tiltakozást nem váltottak ki a republikánus oldalon. Még akkor sem, amikor egyértelműen Trumpot vádolta, hogy "hazugságaival ő szította a lázadást". Csendben hallgatták, amikor azokat is felelőssé tette, akik cinkosságukkal támogatták az elnököt.

link Forrás

Schumer után James Lankford, a mélyrepublikánus Oklahoma szenátora szólalhatott fel, mert McConnel átadott neki két percnyi időt. Ő támogatója volt az óvásnak, de most nem erről beszélt. A zavargókat ítélte el ő is.

Ezután rátértek a vita tárgyára, az arizonai választásra. Bő két órával később 93:6 arányban elutasították az óvást. A képviselőházban, ahol sokkal több lekötelezettje van Trumpnak, ennél nagyobb arányban támogatták az óvást. Itt azonban a demokrata többség miatt eleve esély se volt az elfogadására, és a végén 83 republikánus is az óvás ellen szavazott, így az 121:303 arányban elbukott. Ez is jelzi az egész színjáték értelmetlenségét: az óvás csak akkor lehetne eredményes, ha a törvényhozás mindkét házában megszavazzák.

Most a két ház közös ülésén ábécé sorrendben folytatják az államok elektorainak hitelesítését.

link Forrás

Kelly Loeffler, a georgiai szenátor, aki pont egy nappal korábban bukta el az újraválasztását, az arizonai óvás vitájában bejelentette, hogy visszavonja saját, georgiai óvását. A trumpista frakció ezen kívül még Pennsylvaniában óvott, Cindy Hyde-Smith missouri szenátor már korábban jelezte, hogy ezt fenn is tartja. Vagyis még legalább egyszer, újabb két órára megszakítják majd a közös ülést, hogy lefolytathassanak egy vitát, aminek a végén még a republikánus többségű szenátus 93 százaléka is leszavazza az óvást.