Élesztőből állítottak elő mesterséges tejet izraeli kutatók

tudomány
2021 január 07., 09:54

Tehenek nélkül, élesztőből kísérleteztek ki tehéntej kinézetű és ízű folyadékot a tel-avivi egyetem kutatói. Az egyetem biomérnöki tanszékén dolgozó Tamir Tuller professzor és Éjal Iffergan élelmiszer-technológiai vállalkozó az új termékhez alapított egy közös céget is Imagindairy néven.

Az egyetem nyilatkozata szerint a céljuk az, hogy az állati tej összes fontos tápértékének megőrzésével olyan folyadékot állítsanak elő, aminek ugyanolyan az íze, aromája és állaga, mint a tejnek, de a tehenek szenvedése és környezeti károsodás nélkül készül. Szerintük a tej- és sajttermékeik ráadásul egészségesebbek is az állatoktól származó tejnél, mert nem tartalmaznak koleszterint, laktózt vagy szomatikus sejteket.

Az élesztőt a modern géntechnológia segítségével alakítják át tejjé. A közlemény szerint Tuller professzor módszerét a múltban sikeresen alkalmazták vakcinák, antitestek, bioszenzorok és zöld energia előállítására különféle organizmusok, például baktériumok, mikroalgák, sőt vírusok felhasználásával. (MTI)