Karácsony helyettese szerint novemberben fizetésképtelenné válhat a fővárosi önkormányzat a kormányzati megszorítások miatt

politika
2021 január 07., 05:56

Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes már az iparűzési adó decemberi megfelezése után beszélt nekünk arról, hogy ha az elvont bevétel után nem kapnak a kormánytól kompenzációt, az technikai értelemben csődöt jelent, hiszen nem marad pénz a számlán, a kötött felhasználású összegekhez pedig nem nyúlhatnak hozzá, mivel az iparűzési adó kiesése további 15-20 milliárdos mínuszt jelent.

Karácsony Gergely fõpolgármester és Kiss Ambrus általános fõpolgármester-helyettes
photo_camera Karácsony Gergely fõpolgármester és Kiss Ambrus általános fõpolgármester-helyettes Fotó: Bruzák Noémi/MTI/MTVA

Most a Népszavának nyilatkozva azt mondta:

a fővárosi önkormányzat számlájáról novemberre elfogyhat a pénz. Elmondása szerint főváros működtetése havonta 20-25 milliárd forintot emészt fel. 2021. január elsején 80 milliárd forintos lyuk tátongott a működési bevételek és kiadások között. „Hiába lesz pénz az önkormányzat számláján, ha azok már kötött felhasználásúak. Például a Blaha Lujza tér felújítására kapott pántlikázott forrásokból való utalást működési kiadások fedezésére senki sem fogja aláírni. Ebben az esetben a főváros fizetésképtelenné válik, vagyis nem tudja tovább finanszírozni a közszolgáltató cégek és az önkormányzati intézmények működését, nem tudja kifizetni a béreket” - mondta Kiss. Hozzátette, hogy két külön címen, mintegy 15 milliárdot tartalékolt a főváros a rendkívüli esetekre, hiszen ezt addigra vélhetőleg felszívja a tavaly 23 milliárdos jegyárbevétel-kiesést elszenvedő közösségi közlekedés.

Szerinte a csőd elkerülése érdekében elég lenne elengedni a 36 milliárdos szolidaritási adót, amit tavaly emelt meg a kormány.