Nancy Pelosi: Az alelnök váltsa le Trumpot a 25. alkotmánykiegészítés alapján, vagy jöhet az újabb impeachment

külföld
2021 január 07., 18:45

Nancy Pelosi, a képviselőház demokrata elnöke Donald Trump elnök leváltására szólít fel az amerikai alkotmány 25. kiegészítése alapján. Ezt javasolja Chuck Schumer, a demokraták szenátusi vezetője is.

link Forrás

A 25. alkotmánykiegészítés alapján az elnököt el lehet mozdítani a hivatalából, ha nem tudja ellátni a feladatát. A posztot ilyenkor az alelnök kapja meg. Szükség van hozzá az alelnök, és a kormány többségének beleegyezésére is. Pelosi azt mondta, hogy ha Mike Pence alelnök nem egyezik bele, akkor készek újabb alkotmányos vádeljárást, vagyis impeachmentet indítani. Az Axios cikke szerint már zajlanak a tárgyalások az alkotmánymódosítás alkalmazásának lehetőségéről.

Pelosi szerint túl veszélyes, ha marad

Trump ellen már indult egy impeachment tavaly az ukrán elnökkel folytatott telefonhívása miatt, de a republikánus többségű szenátus végül felmentette az elnököt. Pelosi ennek ellenére azt mondja, készek lehetnek újat indítani.

Trump ugyan már csak január 20-ig lenne hivatalban, de azután, hogy hívei az ő buzdítása rohanták le a Capitolium épületét, sokan túl veszélyesnek tartják, hogy ennyi ideig is hivatalban maradjon.

Pelosi szerint vészhelyzet van, két hétre sem szabad engedni, hogy Trump hatalomban maradjon.

Biden: A legsötétebb nap

Joe Biden, aki január 20-tól az Egyesült Államok elnöke lesz, belföldi terroristáknak nevezte a zavargókat. Szerinte a Capitolium megtámadása az amerikai történelem egyik legsötétebb napja volt.

„Ez nem ellenállás, ez nem rendetlenség, ez nem tüntetés. Ne hívjuk őket tüntetőknek. Zavargó csőcselék voltak, felkelők, belföldi terroristák” - mondta.

Adam Kinzinger Illinois-i republikánus képviselő is közzétett egy videót, amiben az elnök elmozdítására szólít fel:

link Forrás