Tényleg varjúinvázió van Budapesten?

Egy olvasónk hívta fel a figyelmünket a napokban arra, hogy az V. kerületi Szabadság téren sötétedés után óriási létszámban üldögélnek a fák tetején a varjak.

Varjúcsapat a Szabadság téri fákon.

Azt már megszokhattuk, hogy telente több varjúval találkozik az ember, de kíváncsiak voltunk, lehet-e köze a budapestiek karantén miatti visszahúzódásának a varjúlétszám állítólagos megnövekedéséhez. Kérdéseinkre Bajor Zoltán, a Madártani Egyesület elnöke válaszolt.

A rövid válasz az, hogy nem, ugyanannyi varjú van, mint minden évben, a hosszabb válaszban pedig azt is elmondta, miért érkezik egymillió orosz és belarusz varjúmigráns Budapestre. Két különböző varjúfaj szokta Budapesten tölteni az ősztől kora tavaszig tartó időszakot: a külföldről érkező, itt telelő vetési varjak és a budapesti dolmányosok.

Varjúmigránsok

Legnagyobb számban vetési varjakkal találkozhatunk a városban. Ez nem a saját madárállományunk, a hazai vetési varjak száma drasztikusan lecsökkent az 50-es évek óta. Az itt telelő madarak Európa északkeleti részéről, jórészt Fehéroroszországból és Oroszországból jönnek ide, ahol túl hideg a tél számukra, és nem találnának elég élelmet.

Vetési varjú.Fotó: Mike Lane/Biosphoto via AFP

Budapest pedig ideális telelési helyszín: a város biztonságot ad, hiszen nincsenek jelen a természetes ellenségeik, és táplálékot is bőven tudnak találni. 

Az éjszakai bázisuk az Új Köztemető, itt akár egymillió varjú is összegyűlik esténként. 

Napközben pedig szétrepülnek élelmet keresni, egészen az agglomerációig mennek, nagyjából 30 kilométeres sugarú körben mozognak.

A vetési varjak nincsenek jó helyzetben Európában, Magyarországon is védett fajnak számítanak. Az állománynövelésben a nálunk telelő madarak sem segítenek: ez a hatalmas varjútömeg csak vendégeskedni jön, legkésőbb kora tavasszal elhagyják az országot, és az anyaországukban költenek.

A Szabadság téri dolmányosok

A Szabadság téren viszont nem belarusz vagy fehérorosz, hanem valódi magyar varjakkal találkozhatunk. Ott ugyanis dolmányos varjak éjszakáznak, amik az év egészében Budapesten élnek, csak télen a csapatba verődés miatt jobban észre lehet őket venni.

Dolmányos varjak éjszakáznak a Szabadság téren.

Ez a faj 20-30 éve urbanizálódott, vagyis alkalmazkodott a városi környezethez, itt szerzik a táplálékukat és itt is költenek. A költési időszakban a madárpárok szétoszlanak fiókát nevelni. Télen, amikor a csupasz faágakon könnyebben észrevehetőek a ragadozók számára, csapatban éjszakáznak, hogy védjék egymást. 

A legtöbben egyébként nem is a Szabadság téren, hanem a Hajógyári szigeten gyűlnek össze, csak az kevésbé tűnik fel, mint a város közepén károgó varjúbanda.

Dolmányos varjak.Fotó: Claude Balcaen/Biosphoto via AFP

Bajor azt is hangsúlyozta, hogy bár zavaró lehet ilyenkor a varjúgyülekezet, nem kell rájuk haragudni: az életterük visszaszorításával és a komfortos városi környezet létrehozásával mi teremtettük ezt a helyzetet, amit a varjak, intelligens állatok lévén kihasználnak a saját túlélésükhöz.

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.