Zuckerberg két héttel meghosszabbította Trump letiltását

Média
2021 január 07., 16:22

Két héttel meghosszabbítja Mark Zuckerberg Donald Trump Facebook és Instagram-fiókának letiltását, hogy így biztosítsa a békét Biden beiktatásáig, írja a közösségi média tulajdonosa a Facebookján.

„Az elmúlt 24 óra sokkoló eseményei egyértelmű bizonyítékai annak, hogy Donald Trump elnök hivatali hátralévő idejét arra használja, hogy aláássa a hatalom békés és törvényes átadását megválasztott utódjának, Joe Bidennek” - írja Zuckerberg.

A szerdai tüntetés során ugyanis a Facebook és a Twitter is törölte a leköszönő elnök posztjait, valamint 12 órára kizárták a fiókjából, mert Trump a bejegyzéseivel nem hogy csillapítani próbálta volna a kedélyeket, hanem épp ellenkezőleg, szította az erőszakot, ez pedig ellentétes a két közösségi oldal alapszabályával.

Zuckerberg az írja, hogy az elmúlt néhány évben megengedték Trumpnak, hogy platformunkat használja, időnként eltávolítva a tartalmat vagy felcímkézve a bejegyzéseit, ha azok megsértették az irányelveinket.

„Azért tettük ezt, mert úgy gondoljuk, hogy a közvéleménynek joga van a politikai beszédhez való lehető legszélesebb körű hozzáféréshez, akár vitatott beszédekhez is. De a jelenlegi helyzet ma már alapvetően más, mert Trump arra használta a platformjainkat, hogy erőszakos felkelést ösztönözzön egy demokratikusan megválasztott kormány ellen.”

A korábbi pletykákkal ellentétben azonban nem végleg tiltják ki Trumpot a fiókjaiból, csak kiterjesztik a tiltást, amit Zuckerberg azzal indokolt:

„Meggyőződésünk, hogy annak a kockázata, hogy az elnök továbbra is használni fogja a platformjainkat ebben az időszakban, egyszerűen túl nagy. Ezért az elkövetkező két hétre meghosszabbítjuk a tiltást, amelyet Facebook- és Instagram-fiókjain helyeztünk el, amíg a hatalom békés átadása be nem fejeződik.”