A jövő héttől csak negatív koronavírus-teszttel lehet beutazni Angliába

külföld
2021 január 08., 07:08

A jövő héttől csak azok utazhatnak be külföldről Angliába, akik indulásuk előtt koronavírus-szűrésen vesznek részt és a teszt eredménye negatív - írja az MTI a brit közlekedési minisztérium pénteki tájékoztatására hivatkozva.

Eszerint az intézkedés - a 11 évesnél fiatalabb gyerekek, valamint az árufuvarozásban dolgozók és a közlekedési vállalatok járműveinek személyzete kivételével - mindenkire vonatkozik, így azokra is, akik karanténkötelezettség alól mentesített országokból érkeznek.

Magyarország egyébként szeptember óta nem tartozik ezen országok közé, így akik innen utaznak Angliába, a negatív koronavírus-szűrési lelet sem menti fel a kötelező tíznapos angliai karantén alól.

A brit közlekedési minisztérium tájékoztatása szerint az Angliába utazóknak indulásuk előtt kell elvégeztetniük a koronavírus-szűrést, és 72 óránál nem régebbi negatív leletet kell felmutatniuk az őket szállító közlekedési vállalatoknak. Az intézkedés a repülőgéppel, hajóval vagy vonattal Angliába érkezőkre vonatkozik, és a közlekedési cégek szükség esetén megtiltják a beszállást - fogalmaz a tárca közleménye.

Grant Shapps brit közlekedési miniszter nyilatkozata szerint az intézkedés célja a külföldön feltűnt új koronavírus-variánsok behurcolásának megakadályozása. A tájékoztatás szerint a brit határőrizeti hatóságok is ellenőrzik, hogy a beutazóknak van-e negatív koronavírus-leletük, és a szabálysértőkre 500 font (198 ezer forint) helyszíni bírság róható ki.