Komáromi: Abszolút nem megoldható, hogy egy hétvége alatt beoltsanak mindenkit Magyarországon

2021 január 8., péntek 13:55

Július-augusztusra lesz az országban annyi védőoltás, hogy a lakosság 60-70 százalékát át tudjuk oltani - mondta Komáromi Zoltán háziorvos, a DK egészségpolitikusa az ATV Start című műsorában.

Szerinte a háziorvosoktól akkor lehet elvárni az oltás megszervezését, ha az állam kifizeti ennek a munkának a költségeit. A politikus úgy gondolja, hogy a kormányzatnak nincsen kész oltási terve, mert akkor nyilvánosságra hozták volna.

Politikai hencegésnek tartja azt a kormányzati kijelentést, hogy ha lenne elég oltóanyag, egy hétvége alatt be tudnának oltani mindenkit.

Ahhoz, hogy ez megtörténhessen, egy nap alatt négymillió embert kéne beoltani. Az országban pedig négy-hatezer háziorvos lenne kapacitálható a feladatra, akiknek akár napi ezer embert kéne beoltaniuk, ez pedig nem reális.

Komáromi úgy számol, hogy „van 2000 körüli háziorvos rendelő, benne 6000 háziorvos, akik közre tudnak működni az oltás lebonyolításban”. A napi feladatok elvégzését az oltási kampányban két órára le tudnák szűkíteni, így maradna hat óra, ami alatt óránként 6-10 beteget tud egy orvos beoltani.

A háziorvos szerint ezeket ki kellene extrán fizetni, mert a vakcina nem esik bele a biztosítási kategóriákba. Szerinte az lenne a reális, ha oltásonként 2000 forintot fizetne az állam az oltást végző orvosoknak.

Komáromi szerint a kormányzat nem veszi komolyan a vakcinakérdést és nem kérdez meg szakértőket. Úgy számoltak például, hogy ötezer háziorvosi rendelőt alakítanának oltóponttá, Komáromi szerint azonban nincs is ennyi háziorvosi praxis az országban.

"Egy dilettáns kapkodást látunk folyamatosan"

- mondta a politikus.

Szerinte mindenhol fel kell készülni arra, hogy a legnagyobb biztonságban tudják beoltani az embereket, ha esetleg allergiás reakció lépne fel, tapasztalt orvosokra és mentőstisztekre van szükség, ez pedig plusz erőforrásigényt jelent.

(ATV)