Salvini egy populistához képest is pofátlan húzással bőszítette fel a szicíliaiakat

külföld
2021 január 08., 20:30

Matteo Salvini, a Liga (Lega) elnöke, Olaszország volt belügyminisztere Szicília fővárosába, Palermóba érkezett, ugyanis holnap lesz az előzetes meghallgatása a bíróságon emberrablási ügyében. Salvini ellen azért indult eljárás, mert belügyminiszterként megtiltotta az Open Arms hajó kikötését Lampedusán. Emiatt a hajó három hetet töltött a tengeren 163 tengerből kimentett emberrel a fedélzetén.

A szélsőjobboldali politikus érkezése után ellátogatott a via D'Amelióhoz, ahol 1992-ben Paolo Borsellino vizsgálóbíró és az őt kísérő öt rendőr egy robbantásos merénylet során életét vesztette. Miután kiszállt a kocsiból, egy olyan maszkot húzott az arcára, melyen Borsellino arcképe és egy tőle származó idézet szerepelt.

Borsellino társával, Giovanni Falconéval közösen küzdött a maffia ellen a nyolcvanas években, mindkettőjüket meggyilkolták. A két bíró nemzeti hős Olaszországban, Szicíliában szinte minden településen utcák, terek vannak róluk elnevezve. Munkájuk és önfeláldozásuk a maffia szorításában élőkben először ébresztette fel a reményt, hogy van értelme szembeszállni a szervezett bűnözéssel.

link Forrás

Nem csoda, hogy a korábban Trumpot éltető maszkot viselő Salvini húzása sokakat felbosszantott. A politikus egy komplett politikai karriert épített arra, hogy a délieket ócska élősködőknek állította be, és belügyminiszterként sem tett sokat a maffia ellen, sokkal jobban lefoglalta, hogy a bevándorlás ellen küzdjön. Amikor meg a maffiával foglalkozott, abban sem volt sok köszönet: egyszer úgy tweetelte ki, hogy maffiózókat tartóztattak le, hogy maga az akció még javában zajlott.

Az olasz Twitteren jelenleg a #salvinivergognati (Salvini, szégyelld magad) hashtag a legnézettebb. Politikusok is megszólaltak az ügyben. Carmelo Miceli, a Demokrata Párt (PD) nemzetbiztonságért felelős vezetője azt írta közösségi oldalán, hogy undorral tölti el, hogy Salvini annyira vágyik a figyelemre, hogy ehhez gond nélkül felhasználja egy olyan ember arcképét, aki az életét adta a hazájáért. Mario Perantoni (Öt Csillag), a képviselőház igazságügyi bizottságának elnöke szerint Salvini feszegeti a határokat, és bocsánatot kéne kérnie.

A legkellemetlenebb Salvinire nézve mégis az, hogy Salvatore Borsellino, a néhai vizsgálóbíró testvére azt mondta, a képeket látva „hánynia kell”. A politikus húzása ugyanakkor nem lepte meg, szerinte egy hiéna mindig hiénaként viselkedik.

link Forrás

Salvini korábban meg akarta vonni a rendőri védelmet a nápolyi maffia ügyeit leleplező, őt gyakran kritizáló újságírótól Roberto Savianótól. Saviano az alvilág miniszterének, illetve bolondnak nevezte Salvinit, akit azzal vádolt, gyanús kapcsolatokat ápol a nápolyi maffiával. Szerinte a miniszter azt harsogja, hogy leszámol a szervezett bűnözéssel, de közben Campania tartományban az a Pina Castiello segített neki szavazatokat szerezni, aki egyértelműen köthető olyan alakokhoz, akiket éppen azért ítéltek el, mert összejátszottak a bűnszövetkezetekkel. Felemlegette, hogy amikor Salvini tavaly januárban délre látogatott, egy férfi kezet csókolt neki. Erről Saviano csak annyit írt: „aki délen nőtt fel, pontosan tudja, hogy ez mit jelent”.

Salvini is reagált a felháborodásra, szerinte az Öt Csillag és Demokrata Párt politikusai folyton csak kritizálni tudják őt, és az ő bajuk, hogy átpolitizálnak egy egyszerű főhajtást egy hős előtt.