Az észak-koreai nukleáris arzenál bővítésével fenyeget Kim Dzsongun

külföld
2021 január 09., 09:35

Kim Dzsongun észak-koreai vezető szerint nem változik országa irányában Washington ellenséges politikája, akárki foglalja is el a Fehér Házat. A kommunista ország diktátora a Koreai Munkapárt kongresszusán ismét Észak-Korea legnagyobb ellenségének és fejlődése fő gátjának nevezte az Egyesült Államokat .

A KCNA később idézte Kim Dzsongunnak a kongresszuson elhangzott beszédéből azt is, hogy az amerikai-észak koreai kapcsolatok megújításának kulcsa az Egyesült Államok kezében van.

Kim burkolt fenyegetésként beszámolt arról, hogy országa számos csúcstechnológiájú fegyvert fejleszt, és képes jelentősen kibővíteni nukleáris arzenálját.De hozzátette, hogy Észak-Korea elsőként nem vetne be nukleáris fegyvert az Egyesült Államok ellen, és hajlandó tárgyaláni Washingtonnal. Megfigyelők szerint Kim ezzel máris nyomás alá akarja helyezni az új amerikai kormányt.

Január 20-án Joe Biden váltja a leköszönő Donald Trumpot a Fehér Házban. Biden - aki Barack Obama előző elnök alelnöke volt - választási kampányában "orgyilkosnak" nevezte Kim Dzsongunt, Észak-Korea pedig "olyan veszett kutyának" bélyegezte Bident, amelyet "bottal kell agyonütni".

Donald Trump ugyan háromszor is találkozott Kim Dzsongunnal - és "nagyszerű fickónak" nevezte -, de nem ért el semmilyen haladást a Koreai-félsziget atomfegyver-mentesítésében. Biden októberben azt mondta, hogy csak azzal a feltétellel hajlandó Kimmel találkozni, ha Észak-Korea belegyezik nukleáris kapacitásának csökkentésébe. (MTI)