Végleg felfüggesztette Trump fiókját a Twitter

gyász
2021 január 09., 05:42

A Twitter attól tart, hogy ha újra megengednék Donald Trumpnak, hogy használja a Twitter fiókját, akkor újra erőszakra buzdítaná a követőit, ezért véglet kitiltották a platformról. A közösségi médiacég egy blogbejegyzésben jelentette be pénteken, hogy a @realDonaldTrump fiókot azonnali hatállyal felfüggeszti és vissza sem kapcsolja.

Trumpot 88 millióan követték a Twitteren.Trump már a választások óta állandóan olyan posztokat írt, amiket a Twitter álhírek elleni lépéseinek értelmében meg kellett jelölni, hogy abban olyan állítások szerepelnek (arról, hogy Trump igazából megnyerte a választást, csak aztán elcsalták azt), amiknek a valóságalapjára nincs bizonyíték. Mindez persze nem akadályozta a követőinek egy részét, hogy a héten betörjenek a Kongresszus épületébe és gyakorlatilag megpróbáljak átvenni a hatalmat és meggátolni, hogy a demokratikus választásokat elveszítő elnököt leválthassák.

photo_camera Fotó: ERIC BARADAT/AFP

Az utolsó csepp viszont az volt a pohárban a Twitter szerint, hogy Trump pénteken két bejegyzésben is felmagasztalóan beszélt a Capitoliumot megrohamozó rajongóiról, egyik bejegyzésében például igazi hazafinak nevezve őket. Az erőszak felmagasztalása pedig ellentétes a Twitter tartalompolitikájával, így úgy döntöttek, ez a vége Trump twitterező karrierjének.

Pedig micsoda karrier volt ez! Az „igazi” Donald Trump 2009 május 4-én regisztrálta a fiókját, amit az akkor még inkább valóságshow-szereplőként, és nem az amerikai demokrácia rombadöntőjeként ismert Trump, hogy azon tudassa a világgal, éppen melyik tévéműsorban fog szerepelni, és hogy viszonylag nyers stílusában kommentálja a világot.

Azóta Trump 57 ezer bejegyzést írt. Elnöki kommunikációjának is ez volt a fő eszköze, sőt, a posztjai alapján nagyjából lehetett követni, hogy az amerikai elnök mikor ébredt föl és mit látott akkor rögtön a tv-ben. Trump Twitter fiókja olyan klasszikusokat adott a világnak, mint a híres Covfefe, itt gyakorolta és terjesztette a politikai ellenfeleire kitalált gúnyneveit, és persze nem utolsósorban itt terjesztette az olyan álhíreit, amelyeknek eredményeként követői megrohanták az amerikai döntéshozás épületét. Összességében újságíróként nagyon fog hiányozni, de az amerikai demokrácia szempontjából talán jobb lesz így.