Trumpisták rontottak be a Capitoliumba

külföld
2021 január 06., 19:14

Frissebb cikkünk a témában.

Donald Trump beszéde után Washington D. C.-ben az amerikai elnököt támogató több ezer emberből többen megrohanták a Capitolium épületét, majd dulakodni kezdtek az útjukat álló szövetségi rendőrökkel.

link Forrás

Több képviselő is felszólította a tüntetőket, hogy maradjanak békések – írta meg a Guardian. Ennek ellenére a tüntetők berontottak a Capitoliumba, a szenátusi ülésterem előtti folyosóra.

link Forrás

A Guardian azt írja, az események miatt a Capitoliumra zárlatot rendeltek el, senki sem mehet se ki, se be, Mike Pence alelnököt pedig ki is menekítették. A CNN értesülései szerint a capitoliumi rendőrség a washingtoni rendőrség és más, a fővárosban bevethető rendőri erők segítségét kéri ahhoz, hogy kiverhessék a tüntetőket az épületből és a környékéről.

photo_camera Fotó: Win McNamee/Getty Images/AFP
2021. január 6-án, Donald Trump szónoklata után a hívei betörtek a Capitolium épületébe, ahol a képviselőház és a szenátus közös ülésén éppen a 2020 novemberi, Trump vereségével zárult elnökválasztás eredményeit hitelesítette volna.
photo_camera Fotó: Saul Loeb/AFP

Donald Trump Jr. elítélte a Capitoliumot megrohamozókat, és az apja is azt írta: „Kérem, támogassák a Capitolium rendőreit. Ők valóban a hazánk oldalán állnak. Maradjanak békések!”

A tüntetők a szenátus üléstermébe is bejutottak.

link Forrás

Washington D. C. polgármestere kijárási tilalmat vezetett be helyi idő szerint 18 órától reggel 6-ig.

A CNN szerint kiürítettek két hivatali épületet, de nem a tüntetés, hanem egy gyanús csomag miatt, amiről kiderült, hogy ártalmatlan volt.

A nyilvánvaló választási vereségét még mindig tagadó Trump hívei egy fakeresztet is felállítottak az épület előtt.

link Forrás

Ez volt a láthatóan ideges és csalódott Donald Trump beszéde, ami után a balhé kitört:

link Forrás